JN020 Německý jazyk II.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2025
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Magdalena Milonaki (cvičící)
Dipl.-Übers Zora Schmidtová (cvičící)
Předpoklady
JN010 Německý jazyk I.
Program získávání jazykové kompetence navazuje na úroveň dosaženou v předmětu JN010 a sleduje cílovou úroveň, která se v jednotlivých skupinách pohybuje od A1 - B1+ (dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky). Studovaná úroveň jazyka je evidována v informačním systému a při hodnocení v indexu studenta.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Cíle předmětu
Předmět JN020 navazuje na úvodní jazykový seminář JN010 a pokračuje v rozvíjení základních komunikačních dovedností pro adekvátní zvládnutí vybraných profesních situací.
Tematicky se zaměřuje zejména na úvod do gastronomické slovní zásoby a situace týkající se stravování. Dále studentům poskytuje jazykové prostředky pro komunikaci týkající se spokojenosti, resp. nespokojenosti zákazníka a dále pro řešení situací s ohledem na specifika zimní a letní dovolené a služby v této oblasti.
Znalosti: Student si dále rozšiřuje své odborné znalosti a upevňuje frekventované gramatické jevy.
Kompetence: Student bude absolvováním předmětu schopen komunikovat v řadě reálných situací, do kterých se dostává např. recepční, hotelový manažer, průvodce, pracovník cestovní kanceláře apod.
Dovednosti: Absolvováním předmětu se umí adekvátně vyjadřovat v dalších profesních situacích.
Jazykové znalosti budou studenti dále zdokonalovat a rozvíjet v navazujícím předmětu JN030.
Osnova
  • Spokojenost hotelových hostů – dotazník
  • Speciality české kuchyně
  • Struktura jídelního lístku
  • Rozhovory v restauraci
  • Stížnosti a reklamace v restauraci
  • Písemná reklamace
  • Opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
  • Svátky a oslavy – speciality české kuchyně
  • Nápojový lístek
  • Zdravý životní styl – stravovací návyky (rady a doporučení)
  • Zimní dovolená (specifika nabízených služeb)
  • Letní dovolená (specifika nabízených služeb)
  • Souhrnné opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
Literatura
    povinná literatura
  • GROSSER, Regine. DaF im Unternehmen A1. Stuttgart: Ernst Klett Sprachen, 2015. ISBN 978-3-12-676440-7. info
  • GROSSER, Regine. DaF im Unternehmen A2. Stuttgart: Ernst Klett Sprachen, 2015. ISBN 978-3-12-676445-2. info
  • HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-86929-41-5. info
    doporučená literatura
  • BERGLOVÁ, E. Moderní gramatika němčiny. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-441-4. info
  • BALCAR, B. Odborný konverzační česko-německý slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2000. ISBN 80-902812-0-6. info
Výukové metody
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací zaměřených zejména na manažerské pozice. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti. Studenti se do programu zapojují i prezentací vlastních zkušeností či zadaných témat.
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Semináře - 26/6
Samostatná příprava - 52/72
Celkem - 78/78

Podkladem pro udělení zápočtu je : - písemný test - min. úspěšnost 70%; při vyhodnocení bude přihlédnuto k úspěšnému splnění jednotlivých částí testu. Zápočet je nutno složit do konce zkouškového období daného semestru. - aktivní práce na seminářích (min 75%)
Student kombinované formy bude samostatně plnit zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracuje písemné dokumenty podle zadání, které se váže na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskuteční během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace bude předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je (obdobně jako u PS) podmínkou udělení zápočtu.
Navazující předměty
Informace učitele
https://is.vsh.cz/auth/predmet/vsh/zima2011/JN020
Pozn. k povinné literatuře:
ad1) PS + KS / pro cílovou úroveň B1 - B1+
ad2) PS + KS / gramatická cvičebnice pro B1 - B1+
ad3) pouze PS / pro cílovou úroveň A2
ad4) pouze PS / pro cílovou úroveň A1
ad5) pouze KS / pro cílovou úroveň A1 + A2 (učebnice pro samouky)
Další komentáře
Poznámka k ukončení předmětu: Předmět je nutno ukončit do konce zkouškového období daného semestru
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: PS / 2, celkem 26; KS / 2 : 2-2-2, celkem 6.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, zima 2011, léto 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2025/JN020