UCP:HO066 Sommelier - Informace o předmětu
HO066 Wine-Sommelier
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2012
- Rozsah
- 2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Předpoklady
- SEMESTR(3) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
Úspěšné absolvování HO023 - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 48 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/48, pouze zareg.: 0/48
Jiné omezení: 2 x 24 - Mateřské obory/plány
- Hospitality Management (program UCP, BC)
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Management destinace cestovního ruchu (program UCP, BC) (2)
- Management dopravních služeb (Study in Czech) (program UCP, BCE)
- Management dopravních služeb (program UCP, BCE)
- Management volného času (program UCP, BC)
- Marketingové komunikace ve službách (program UCP, BCE) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získat přehled o vínech a vinohradnictví.
Znalosti: student umí definovat vinohradnické oblasti, popsat tuzemské regiony a charakterizovat základní rozdíly mezi odrůdami révy vinné. Umí popsat způsoby zpracování hroznů – vinifikaci.
Dovednosti: dovede analyzovat víno a vyloučit negativní vlastnosti. Dovede nakupovat a uchovávat vína.
Schopnosti: umí aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii, dovede správně podávat vína, zpracovat vinné listy. Umí vytipovat a nabídnout vhodné kombinace harmonického souladu mezi pokrmy a nápoji. - Osnova
- 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
- 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
- 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
- 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR
- 5. Enologie (jednotlivé fáze výroby vín) a česká kategorizace vín
- 6. Charakter nejznámější moštové odrůdy v ČR
- 7. Nakupování vín a uchovávání vín
- 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
- 9. Trénink servisu a posuzování vín
- 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
- 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
- 12. Sommelier - wine, water, beer, coffee…
- 13. Prezentace projektu
- Literatura
- povinná literatura
- Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- Výukové metody
- Teoretická příprava a praktické cvičení - servis, organoleptické metody hodnocení, práce ve dvojicích
- Metody hodnocení
- Test 30 %
Ústní zkouška 20 %
Případová studie 50 %
Celkem 100 %
Zvláštní podmínky a podrobnosti: 80% účast na cvičení - Navazující předměty
- Informace učitele
- Způsob ukončení v kombinovaném studiu: korespondenční úkol 50 % a test 50 %
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každý semestr.
- Statistika zápisu (léto 2012, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2012/HO066