UCP:HO048 Nápojová gastronomie - Informace o předmětu
HO048 Nápojová gastronomie
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2018
- Rozsah
- 0/2. 3 kr. Doporučované ukončení: z. Jiná možná ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získat pokročilé teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se nápojové gastronomie. Studenti jsou seznámeni s definicí jednotlivých nápojů, kategorizací a specifiky různých nápojů, jejich výrobou, použitím, skladováním a servírováním. Pozornost je věnována rovněž obchodu s nápoji v České republice i ve světě. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti: Student má pokročilé poznatky týkající se nápojové gastronomie, výroby nápojů, obchodu s nápoji.
Schopnosti: Student je schopen nápoje správným způsobem servírovat, degustovat a zhodnotit jejich kvalitu a obchodní potenciál, zná inventář spojený se servírováním nápojů a dokáže ho používat.
Dovednosti: Student se dokáže orientovat v oblasti nápojové gastronomie v produkční i obchodní sféře. - Osnova
- 1. Voda, nealkoholické nápoje, druhy a vlastnosti pro využití.
- 2. Čaj – složení, kategorizace, servírování.
- 3. Káva – úvod a původ kávy, druhy kávy.
- 4. Pivo – složení, výroba, kategorizace piv.
- 5. Víno – vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín.
- 6. Enogastronomie – víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
- 7. Enogastronomie – snoubení jídel s víny dle metody Body Deviation.
- 8. Bar – vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru.
- 9. Vodka a gin – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- 10. Rum a tequila – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- 11. Whisk(e)y – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- 12. Cognac a Brandy – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- 13. Likéry – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- Literatura
- povinná literatura
- KELBLOVÁ, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9.
- THOMOVI, S. Z. M. Příběh čaje. Argo Praha: 2002. ISBN 80-7203-447-2
- MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- JOHNOVÁ, Dana. Pivo. Poděbrady: Vysoká škola hotelová v Praha 8, 2002, 80 s. ISBN 80-86578-11-9. info
- doporučená literatura
- GASNIER, V. Nápoje. Bratislava Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X.
- BUŠINA, R. Barmanem od A do Z, Litera Brno: 2011. ISBN 978-80-85763-62-1
- BUREŠOVÁ, Pavla a Pavel PAVLOUŠEK. Vše, co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat. Praha. Grada Publishing, 2014. ISBN 978-80-247-4351-6. Dostupné z: https://dx.doi.org/. Určitě jste často na rozpacích, zda právě ochutnáváte dobré, nebo špatné víno. Podle etikety to obvykle nepoznáte. Možná ani nevíte, jak víno správně uchovávat, podávat a jak ho harmonicky skloubit s určitým typem jídla. Kniha vám odpoví nejen na tyto, a info
- neurčeno
- VADIM, Charkovský. Jak na kávu. vydání první. Praha: Vadim Charkovský, 2013, 160 s. ISBN 978-80-260-4965-4. info
- Výukové metody
- 1. Teoretický výklad
2. Slepá degustace nápojů
3. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
4. Nácvik servírování nápojů
5. Exkurze
6. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybrané skupiny nápojů za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (popis výrobců, popis nápojů včetně organoleptických vlastností, distribuce a obchod, způsob servírování) - Metody hodnocení
- Požadavky pro absolvování předmětu:
1. Docházka na cvičení minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny nápojů, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu. - Navazující předměty
- Informace učitele
- Studenti kombinované formy vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve
zvoleném tématu, uvědomit si souvislosti jednotlivých akcí a jevů a prezentovat vlastnosti aktuálního stavu a případné
návrhy na inovace. Rozsah a strukturu seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Bez uznané seminární
práce student nemůže absolvovat zápočet.
Příklady témat seminárních prací:
1. Molekulární mixologie a další současné trendy
2. Komparace koktejlů na bázi nezrajících destilátů
3. Historický kontext pivovarnictví ve světě a na území České republiky
4. Kultura pití vína v ČR – trendy, vinné bary a moderní technologie
5. Francie jako hegemon celosvětové vinařské kultury, charakteristika francouzských vinařských regionů
Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru - Další komentáře
- Poznámka k ukončení předmětu: z
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Výuka probíhá blokově.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 4|4|4, celkem 12.
- Statistika zápisu (léto 2018, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2018/HO048