UCP:HO048 Nápojová gastronomie - Informace o předmětu
HO048 Nápojová gastronomie
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2022
- Rozsah
- 0/2/0. 3 kr. Doporučované ukončení: z. Jiná možná ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu Nápojová gastronomie je získat pokročilé teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se nápojové gastronomie. Studenti jsou seznámeni s definicí jednotlivých nápojů, kategorizací a specifiky různých nápojů, jejich výrobou, použitím, skladováním a servírováním. Pozornost je věnována rovněž obchodu s nápoji v České republice i ve světě. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti: Student má pokročilé poznatky týkající se nápojové gastronomie, výroby nápojů, obchodu s nápoji.
Schopnosti: Student je schopne nápoje správným způsobem servírovat, degustovat a zhodnotit jejich kvalitu a obchodní potenciál, zná inventář spojený se servírováním nápojů a dokáže ho používat.
Dovednosti:Student se dokáže orientovat v oblasti nápojové gastronomie v produkční i obchodní sféře. - Osnova
- 1. Úvod k předmětu, definice nápojů, historie nápojů; způsoby degustace nápojů
- 2. Kategorizace nápojů, obchod s nápoji, marketing, faktory ovlivňující jejich cenu; servírování nápojů
- 3. Víno – historie, definice, odrůdy vinné révy, vinohradnictví; degustace bílých a červených vín, výroba vína
- 4. Víno – lahvování, zrání, marketing a obchod, enogastronomie; degustace šumivých a fortifikovaných vín
- 5. Destiláty – rum, tequila, mezcal, sotol (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace rumů a tequil
- 6. Destiláty – vodka, gin (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace vodek a ginů
- 7. Destiláty – koňak, brandy, whisk(e)y (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace koňaků a whisk(e)y
- 8. Likéry (dělení, historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace likérů
- 9. Pivo – historie, definice, výroba a suroviny potřebné pro výrobu; degustace českých piv, kategorizace piv dle stupňovitosti, dle použitých surovin, dle zemí původu, degustace zahraničních piv
- 10. Nealkoholické nápoje – káva a čaj; degustace káv a čajů, voda, šťávy, limonády
- Literatura
- povinná literatura
- BUREŠOVÁ, P., PAVLOUŠEK, P. Vše, co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat. Praha: GradaPublishing, 2014. ISBN 978-80-247-4351-6.
- BUŠINA, R. Barmanem od A do Z.Brno: Litera, 2011. ISBN 978-80-85763-62-1
- Studijní opora: BUREŠOVÁ, P. Nápojová gastronomie. Praha: VŠH, 2015. 50 s.
- MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
- Výukové metody
- 1. Teoretický výklad
2. Participace na přípravě a realizaci degustací během cvičení
3. Slepá degustace nápojů
4. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
6. Exkurze podniků v oboru nápojové gastronomie - Metody hodnocení
- 1. Docházka minimálně 80 %.
2. Příprava a realizace degustací během cvičení, aktivní zapojení do cvičení.
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 60 %.
4. Absolvování slepé degustace s úspěšností alespoň 60 %. - Informace učitele
- Konzultační hodiny – 4 hod./týden v kombinované formě studia, emailová komunikace, IS VŠH (zpracování úkolů ze studijní opory), písemný test znalostí v posledním soustředění, průběžná kontrola znalostí formou diskursu nad současnou problematikou během jednotlivých soustředění s možností rozpracování témat formou semestrálních projektů.
- Další komentáře
- Poznámka k ukončení předmětu: z
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Výuka probíhá blokově.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 4|4|4, celkem 12.
- Statistika zápisu (zima 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2022/HO048