UCP:HO066 Sommelier/Eno-Gastronomy - Course Information
HO066 Sommelier/Eno-Gastronomy
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.Winter 2010
- Extent and Intensity
- 2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in English) (programme UCP, BC)
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Destination Management in the Turism Industry (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Management of Transportation Services (programme UCP, BCE)
- Management of Transportation Services (Study in Czech) (programme UCP, BCE)
- Leisure Time Management (programme UCP, BC)
- Marketing Communication in the Service Industry (Study in Czech) (programme UCP, BCE) (2)
- Course objectives
- Cílem předmětu je získat přehled o tuzemských vínech a vinohradnictví. Student je schopen orientovat se v oblastech pěstování odrůd vinné révy, vinohradnictví a způsobu zpracování hroznů – vinifikaci. Má přehled v legislativě, dovede nakupovat a uchovávat vína. Dovede aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii a servis vín, včetně zpracování vinných listů jako jedna z nejvýznamnějších činností nápojové gastronomie. Umí vytipovat a nabídnout vhodné kombinace harmonického souladu mezi pokrmy a nápoji.
- Syllabus
- 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
- 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
- 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
- 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR
- 5. Enologie (jednotlivé fáze výroby vín) a česká kategorizace vín
- 6. Charakter nejznámější moštové odrůdy v ČR
- 7. Nakupování vín a uchovávání vín
- 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
- 9. Trénink servisu a posuzování vín
- 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
- 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
- 12. Sommelier - wine, water, beer, coffee…
- 13. Prezentace projektu
- Literature
- required literature
- Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- Teaching methods
- ectures, class discussion, group projects, presentations by professionals in the sectors
- Assessment methods
- Ústní zkouška
Případová studie
Celkem 100% - Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2010, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2010/HO066