HOE42 Gastronomy - culinary and commodity expertise

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2014
Rozsah
2/2. 4 kr. Doporučované ukončení: zk. Jiná možná ukončení: z.
Vyučující
Ing. Jan Jiran (přednášející)
Ing. Zbyněk Vinš (cvičící)
Garance
Ing. Jan Jiran
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Zbyněk Vinš
Předpoklady
zdravotní průkaz
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Předmět Gastronomie – kulinářství a zbožíznalství seznámí studenty zejména s technologii přípravy pokrmů v jednotlivých gastronomických konceptech a s dělením, užitnými vlastnostmi a jakostí jednotlivých druhů potravinářského zboží. Pozornost je také věnována technickému vybavení výrobních středisek ve vztahu k provozním potřebám. Cílem předmětu (praktická cvičení) je také, aby studenti byli schopni samostatně řešit běžné pracovní problémy a uměli spolupracovat při řešení problému s jinými lidmi (týmové řešení)
Znalosti: Student ovládá principy gastronomie a metodiky přípravy pokrmů a orientuje se při sestavování nabídky (menu). Dokáže posoudit vliv faktorů, jak působí a ovlivňují užitnou hodnotu potravin a umí objasnit problematiku kvality. ;
Osnova
  • 1. Základní technologické postupy. 2. Maso a jeho dělení, příprava masitých pokrmů. 3. Polévky, přílohy. 4. Bezmasé pokrmy,těstoviny, těsta. 5. Moučníky. 6. Konvenience – jejich využití. 7. Základní užitné vlastnosti potravinářského zboží. 8. Ovoce, zelenina, brambory. 9. Obiloviny, mlýnské obilné výrobky. 10. Mléko a mléčné výrobky. 11. Vejce. 12. Tuky. 13. Pochutiny.
Literatura
    povinná literatura
  • PHILIP, Pauli. Classical Cooking The Modern Way: Methods and Techniques. 1999. info
  • TEUBNER CHRISTIAN. Food. Německo: Teubner, 2006. info
    doporučená literatura
  • WAYNE, Gisslen. Essentials of Professional Cooking. New Jersey. Wiley, 2004. ISBN 0-471-20202-9. info
Výukové metody
Teoretický výklad, praktická cvičení
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium Přednášky – 26/15 Cvičení – 26/0 Samostatná příprava – 26/63 Celkem 100/100 Požadavky na zakončení:
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Teacher information Student and combined full-time study process essay on an assigned topic that is related to the basic subject areas. To pass the written test must be recognized essay. Scope provides guarantor object (about 6 pages) and its level will be assessed according to ECTS. Seminar work is to contribute to deepen the student's knowledge and ability to formulate scientific text. When evaluating the written test FX, graduate student retakes oral. (Valid for combined and distance learning)
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2013, zima 2015, zima 2016, zima 2017.