UCP:HO077 Dietní stravování - Informace o předmětu
HO077 Dietní stravování
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2017
- Rozsah
- 0/2/0. 0-2-2. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Zbyněk Vinš (přednášející)
- Garance
- Ing. Zbyněk Vinš
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Předpoklady
- Předmět Dietní stravování seznámí studenty zejména s výživovým doporučením, zdravotní bezpečností potravin a procesem analýzy zdravotních rizik v potravinách a ve výživě. Pozornost je také věnována technickému vybavení výrobních středisek ve vztahu k provozním potřebám, systému HCCP a základním složkám potravy. Cílem předmětu je také, aby studenti byli schopni samostatně navrhnout pokrmy pro jednotlivé druhy diet, porozuměli jednotlivým složkám potravy a pochopili jejich význam ve výživě, zejména ve vztahu k léčebným a preventivním doporučením u konkrétních onemocnění a situací.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu Dietní stravování je seznámit studenty s technologií přípravy dietních pokrmů v jednotlivých formách a jejich aplikace ve všech formách veřejného stravování.
- Výstupy z učení
- Schopnosti: Absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky ve výrobním úseku gastronomické provozovny a dostatečně využívat technické a technologické vybavení výrobních středisek ve vztahu k odlišné přípravě dietních pokrmů. Znalosti: Základní orientace v léčbě dietou a znalost významu potravin v prevenci a léčbě chorob. Dokáže posoudit vliv jednotlivých potravy na zdraví člověka a umí objasnit tuto problematiku. Dovednosti: Student dovede aplikovat hygienické a gastronomické standardy a principy přípravy pokrmů v praxi.
- Osnova
- 1.Přehled dietologických pojmů 2.Značení potravin 3.Potravinové skupiny 4.Epidemiologie výživy 5.Výživová doporučení 6.Dietoterapie 7.Dietologická doporučení 8.Příprava pokrmů pro jednotlivé diety 9.Alternativní stravování, potravinové doplňky
- Literatura
- povinná literatura
- MARÁDOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. druhé. Praha: VŠH v Praze 8,spol s r.o., 2007, 196 s. ISBN 80-86578-69-0. info
- Výukové metody
- Přednáška v power pointu, příklady z praxe, diskuze
- Metody hodnocení
- Písemný test, zpracování případové studie
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2017/HO077