HO077 Dietní stravování

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2017
Rozsah
0/2/0. 0-2-2. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Zbyněk Vinš (přednášející)
Garance
Ing. Zbyněk Vinš
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
Předmět Dietní stravování seznámí studenty zejména s výživovým doporučením, zdravotní bezpečností potravin a procesem analýzy zdravotních rizik v potravinách a ve výživě. Pozornost je také věnována technickému vybavení výrobních středisek ve vztahu k provozním potřebám, systému HCCP a základním složkám potravy. Cílem předmětu je také, aby studenti byli schopni samostatně navrhnout pokrmy pro jednotlivé druhy diet, porozuměli jednotlivým složkám potravy a pochopili jejich význam ve výživě, zejména ve vztahu k léčebným a preventivním doporučením u konkrétních onemocnění a situací.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu Dietní stravování je seznámit studenty s technologií přípravy dietních pokrmů v jednotlivých formách a jejich aplikace ve všech formách veřejného stravování.
Výstupy z učení
Schopnosti: Absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky ve výrobním úseku gastronomické provozovny a dostatečně využívat technické a technologické vybavení výrobních středisek ve vztahu k odlišné přípravě dietních pokrmů. Znalosti: Základní orientace v léčbě dietou a znalost významu potravin v prevenci a léčbě chorob. Dokáže posoudit vliv jednotlivých potravy na zdraví člověka a umí objasnit tuto problematiku. Dovednosti: Student dovede aplikovat hygienické a gastronomické standardy a principy přípravy pokrmů v praxi.
Osnova
  • 1.Přehled dietologických pojmů 2.Značení potravin 3.Potravinové skupiny 4.Epidemiologie výživy 5.Výživová doporučení 6.Dietoterapie 7.Dietologická doporučení 8.Příprava pokrmů pro jednotlivé diety 9.Alternativní stravování, potravinové doplňky
Literatura
    povinná literatura
  • MARÁDOVÁ, EVA. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. druhé. Praha: VŠH v Praze 8,spol s r.o., 2007, 196 s. ISBN 80-86578-69-0. info
Výukové metody
Přednáška v power pointu, příklady z praxe, diskuze
Metody hodnocení
Písemný test, zpracování případové studie
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, léto 2024, zima 2024.