HO105 Hotel Engineering

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2021
Extent and Intensity
2/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
Ing. Petr Studnička, PhD. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Petr Studnička, PhD.
Contact Person: Ing. Petr Studnička, PhD.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu Hotelové inženýrství je objasnit zákonitosti jednotlivých činností od výstavby až po přípravu hotelového provozu, tj. od investičního záměru přes architektonický záměr, projektovou dokumentaci, stavební řízení, úlohu generálního dodavatele, uživatele a provozovatele až po kolaudační řízení. Pozornost je věnována činnosti jednotlivých úseků hotelového provozu v období před zahájením provozu (pre-opening) až po otevření hotelu (soft-opening) a jeho slavnostní otevření (grand-opening).
Znalosti: Student umí využívat a orientovat se v problematice stavebního zákona, Facility Managementu, Property Managementu, hotelovém developmentu (výstavba hotelového a gastronomického provozu), správy nemovitostí a údržby budov. Student ovládá základy stavebního zákona a katastrálního zákona, které jsou v České republice aktuálně platné.
Dovednosti: Student dovede využívat znalosti a aplikovat je při řízení hotelu při jeho výstavbě, přípravě provozu i následném provozování.
Schopnosti: Student využívá svých schopností při řízení zaměstnanců v top managementu i při řízení týmu spolupracovníků, kdy prokáže své manažerské schopnosti jako vůdčí osobnost. Je schopen komunikovat s firmami zajišťujícími outsourcingové služby a bude moci posoudit vhodnost implementace těchto služeb v hotelovém provozu.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení pojmů - hotel, hotelnictví, inženýrství. Postavení ubytovacích služeb v sektoru cestovního ruchu. Členění ubytovacích zařízení.
  • 2. Historický vývoj hotelnictví na území našeho státu a ve světě - kapacity hotelových podniků, instituce podílející se na řízení hotelnictví, kontrolní činnost v hotelnictví.
  • 3. Postup přípravy hotelového provozu - investiční záměr, studie proveditelnosti, architektonický záměr, architektonická studia, projektová dokumentace.
  • 4. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu - územně-plánovací dokumentace, územní plán, povolovací proces, zjišťovací řízení (EIA), územní řízení a územní rozhodnutí, stavební řízení a stavební povolení, kolaudační řízení a kolaudační souhlas.
  • 5. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu - postavení stavebního úřadu, výkon činností státní správy, správní poplatky, katastrální zákon, katastr nemovitostí, Registr územní identifikace adres a nemovitostí.
  • 6. Zhotovitel stavby, stavební deník, uživatel stavby, technický dozor stavebníka, technický dozor investora, kontrolní dny.
  • 7. Příprava hotelového provozu - aktivity v období pre-openingu, harmonogram činností, krizový plán, marketingový plán, finanční plán, akční plán.
  • 8. Uvedení hotelu do provozu - přejímka stavby a jiných dodávek, dovybavení hotelu, otevření hotelu, uvedení hotelu do provozu, aktivity v období soft-openingu.
  • 9. Úseky hotelového provozu - PR, HR, Sales a Marketing, finanční, technický (BOZP a PO).
  • 10. Úseky hotelového provozu - ubytovací, stravovací, úsek ředitele, Facility Management, outsourcing.
  • 11. Hlavní trendy v hotelnictví - cenotvorba a poměrové ukazatele, RYM, nové technologie, rostoucí konkurence, franchising, podpora sociálního cestovního ruchu v kontextu hotelnictví.
  • 12. Legislativní změny v hotelnictví a gastronomii - označování lihu, označování alergenů, elektronická evidence tržeb, ochrana veřejného zdraví (zdravotní průkaz, zákaz kouření, HACCP), státní dozorové orgány.
  • 13. Shrnutí učiva a rozbor okruhů ke Státní závěrečné zkoušce.
Literature
    required literature
  • HÁN, J. a kol. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie - svazek druhý: Ubytovací služby. Praha: Wolters Kluwer, 351 s. ISBN 978-80-7552-253-5.
  • ZÁKON Č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.
    recommended literature
  • KŘÍŽEK, F., NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing, 2011. 195 s. ISBN 978-80-247-3868-0.
  • ČERTÍK, M., STUDNIČKA, P. Hotelové inženýrství. Praha: VŠH, 41 s. ISBN 978-80-87411-57-5
Teaching methods (in Czech)
Přednášky; projekty včetně ústní obhajoby; podkladové materiály na semináře
Témata projektů
Územní plán jako regulační nástroj rozvoje území
Průkaz energetické náročnosti budovy hotelu
Pre-opening a soft-opening nového ubytovacího zařízení
Hygienické předpisy a jejich vliv na stavby gastronomických zařízení
Povolovací proces dle stavebního zákona ve vztahu k ubytovacím/stravovacím zařízením
Návrh nového stavebního zákona
Nová kritéria mezinárodní certifikace Hotelstars Union
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky: 26/15
Semináře: 26/0
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium
Účast na semináři: 20/0
Projekt: 30/30
Písemný test a ústní zkouška: 50/70
Celkem: 100/100
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on the extent and intensity of the course: KS 5-5-5.
The course is also listed under the following terms winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2022, winter 2023, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2021, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2021/HO105