HO066 Wine Sommelier

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2023
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Contact Person: Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Prerequisites (in Czech)
SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.

The capacity limit for the course is 24 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 17/24, only registered: 0/24
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je získat základní teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se vína. Studenti jsou seznámeni s definicí vína, vinnými odrůdami, vinohradnictvím, faktory ovlivňujícími růst révy vinné, základními vinifikačními technikami a postupy pro jednotlivé druhy vín. Pozornost je věnována rovněž obchodu s vínem, enogastronomii, způsobu servírování a skladování vín. Studenti získají základní poznatky o vinohradnictví a vinařství v České republice. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti a dovednosti: absolventi předmětu mají základní teoretické poznatky týkající se vína, pěstování vinné révy, výroby vína a obchodu s vínem; absolventi se dokáží orientovat v oblasti vinařství a vinohradnictví v České republice; absolventi jsou schopni víno správným způsobem servírovat, dekantovat, degustovat a zhodnotit jeho kvalitu a obchodní potenciál, znají vinný inventář a dokáží ho používat.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod k předmětu, definice vína, historie vína, vinný inventář
  • 2. Odrůdy vinné révy, vinohradnictví, podmínky ovlivňující růst révy vinné, základy servírování vína (teplota, otevírání, nalévání)
  • 3. Výroba bílého, růžového a červeného vína, pokročilý servis vína (otevírání šumivého vína, dekantování a karafování)
  • 4. Výroba šumivého a fortifikovaného vína, základy degustace vína (100bodový systém, systém WSET)
  • 5. Ostatní výrobní techniky, lahvování, zrání a skladování vína
  • 6. Obchod s vínem, marketing, faktory ovlivňující cenu vína
  • 7. Enogastronomie
  • 8. Exkurze ve vinařství
  • 9. Zdravotní aspekty vína, společenská odpovědnost, legislativa
  • 10. Vinařství a vinohradnictví v ČR I
  • 11. Vinařství a vinohradnictví v ČR II
  • 12. Úvod k vinařství a vinohradnictví ve světě
  • 13. Závěrečná degustace a příprava na zápočet
Literature
    required literature
  • Předpis č. 321/2004 Sb., Zákon o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
    recommended literature
  • VACCARINI, G., Jak rozumět vínu, SUN: 2008, ISBN 978-80-7371-232
  • Wine & Spirit Education Trust and Wine & Spirit Education Trust. Wines and spirits: understanding style and quality. 2nd rev. ed. London: Wine, 2012, 278 pp. ISBN 978-1-905819-15-7. info
  • JOHNSON, Hugh and Jancis ROBINSON. World atlas of wine. vyd. 2. upr. Praha: Knižní klub, 2009, 400 pp. ISBN 978-80-242-2421-3. info
  • DOMINÉ, André. Wein. 2. upr. vyd. Praha: Slovart, 2008, 928 pp. ISBN 978-80-7391-105-8. info
    not specified
  • http://www.winespectator.com/
  • http://www.decanter.com/
Teaching methods (in Czech)
1. Teoretický výklad
2. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybraných vinných odrůd a vinařství za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (původ odrůdy, charakteristiky, rozšíření, historie vinařství, produkce)
3. Slepá degustace vín
4. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
5. Nácvik servírování vína
6. Exkurze ve vinařství
Assessment methods (in Czech)
Požadavky pro udělení zápočtu:
1. Docházka minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny odrůd a vinařství, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 60 %.
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the per-term frequency of the course: VP.
Note related to how often the course is taught: VP.
Information on course enrolment limitations: 2 x 24
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, Summer 2014, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, summer 2022, summer 2023.
  • Enrolment Statistics (winter 2023, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2023/HO066