HO044 Hotel Reservation and Restaurant System

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2018
Extent and Intensity
2/2/0. 6 credit(s). Recommended Type of Completion: zk (examination). Other types of completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Martina Sochůrková
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu HO044 Hotelové rezervační a restaurační systémy je rozšíření teoretických znalostí problematiky distribuce hotelových služeb.

Znalosti: Student získá základní znalosti elektronického podnikání se zaměřením distribuci hotelových služeb. Stejně tak znalosti o jednotlivých distribučních kanálech, jejich výhodách, nevýhodách. V neposlední řadě o zákaznických segmentech a jejich specifikách.

Dovednosti: Student umí aplikovat získané znalosti pro tvorbu efektivního distribučního mixu s důrazem na přímou distribuci. Dále pak umí pracovat s PMS systémy a restauračními systémy a využívat je pro efektivní práci na úrovni front office (jak recepce, tak rezervačního oddělení).

Schopnosti: Absolvování kurzu umožní studentovi plynulou práci s vybranými PMS a restauračními systémy. Tyto schopnosti jsou základem pro práci s dalšími systémy v rámci předmětu HO117 Hotelové informační systémy.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Hotelový informační systém.
  • 2. Internet, e-business a e-commerce.
  • 3. Vývoj distribučních kanálů v hotelnictví.
  • 4. Zákaznické segmenty a jejich specifika.
  • 5. GDS.
  • 6. OTAs.
  • 7. Ostatní nástroje nepřímé distribuce hotelových služeb.
  • 8. Webové stránky ubytovacího zařízení
  • 9. Rezervační a restaurační systémy – produkty a služby
  • 10. Sociální sítě (marketing a agregace)
Literature
    required literature
  • • Manuál softwaru Hores dostupný na http://www.horesplus.cz/ke-stazeni
  • • Demo verze softwaru Hores dostupná na http://www.horesplus.cz/demo-verze
  • • Instruktážní videa softwaru Protel a instruktážní texty dostupné na http://www.protel.net/support/tutorials/
  • SOCHŮRKOVÁ, Martina. Studijní opora pro předmět - Hotelové rezervační a restaurační systémy. 2013. info
    recommended literature
  • • Demo verze softwaru Fidelio dostupná na http://www.hotelovesystemy.cz/systemy-pro-hotely/hotelovy-software.php?id=5&firma=Fidelio
  • ZELENKA, J. Informační a komunikační technologie v cestovním ruchu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. ISBN 80-7041-473-1. info
    not specified
  • TVRDÍKOVÁ, M. Aplikace moderních informačních technologií. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-6298-2. info
  • BLAŽKOVÁ, M. Jak využít internet v marketingu, krok za krokem k vyšší konkurenceschopnosti. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1095-1. info
Teaching methods (in Czech)
Cvičení u PS – požadavky na splnění zápočtu
Účast na cvičeních 80%
Zkoušení praktických znalostí hotelových softwarů Fidelio, Hores, Protel
KS – zpracování seminární práce.
Assessment methods (in Czech)
Požadavky na zakončení PS/KS (váha%)
Písemný test 30/30
Ústní zkouška 70/70
Celkem 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - Min. 80% účasti na cvičení u PS
KS – zpracování seminární práce.
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
Information on the extent and intensity of the course: 5-5-5.
The course is also listed under the following terms winter 2013, winter 2014, summer 2015, winter 2015, summer 2016, winter 2016, summer 2017, winter 2017, winter 2018, summer 2019.
  • Enrolment Statistics (summer 2018, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2018/HO044