HO044 Hotel Reservation and Restaurant System

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2017
Extent and Intensity
2/2/0. 6 credit(s). Recommended Type of Completion: zk (examination). Other types of completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Prerequisites (in Czech)
Předmět seznamuje studenty s praktickými možnostmi využití hotelových a restauračních informačních a rezervačních systémů pro potřeby firmy v daném oboru.
Důraz je kladen zejména na procvičování praktických dovedností s využitím všech dostupných technických prostředků tak, aby studenti byli schopni aplikovat teoretické znalosti získané při dosavadním studiu ekonomických a ostatních předmětů využitím nástrojů hotelových a restauračních rezervačních a informačních systémů.
V rámci předmětu se studenti seznámí se základními hotelovými a restauračními rezervačními a informačními systémy z oblasti hotelnictví. Předmět je orientován na praktické využívání hotelového informačního systému Protel, Hores, Fidelio a restauračního systému Septim.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Znalosti: Studenti získají v předmětu přehled o významných informačních a rezervačních systémech využívaných v daném oboru.
Kompetence: Studenti umí aplikovat teoretické znalosti získané vdosavadním studiu ekonomických a ostatních předmětů využitím nástrojů hotelových rezervačních i informačních systémů a restauračních systémů.
Dovednosti: Získané dovednosti připraví studenta na základní práci s využitím prostředků hotelových rezervačních i informačních systémů a restauračních systémů. Tato schopnost je důležitá pro budoucí uplatnění absolventa vysoké školy v manažerských funkcích na operační či střední úrovni managementu. Významná je také schopnost orientace ve vybraných specializovaných systémech.
Syllabus (in Czech)
  • 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY, INTERNET A ELEKTRONICKÉ OBCHODOVÁNÍ
    2. ELEKTRONICKÉ OBCHODOVÁNÍ V HOTELNICTVÍ A CESTOVNÍM RUCHU
    3. INTERNETOVÝ MARKETING, INTERNETOVÉ REZERVAČNÍ SYSTÉMY A INTERNETOVÝ PRODEJ UBYTOVACÍCH KAPACIT
    4. VYBRANÉ INTERNETOVÉ IRS (BOOKING, HRS, VENERE, LASTMINUTE.COM)
    5. BOOKASSIST, TRIPADVISOR, TRAVELCLICK, FASTBOOKING
    6. HOTELOVÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM V HOTELNICTVÍ
    7. MICROS FIDELIO A OPERA
    8. HORES A PROTEL + PROTEL BANKET
    9. BUSINESS INTELLIGENCE A HOTELOVÝ SYSTÉM + PROTEL BI
    10. RESTAURAČNÍ SYSTÉMY
  • Na přednášky jsou zváni i odborníci z praxe (např. ze společností Bookassist, ASW Systems - Protel + Septim).
Literature
    required literature
  • • Demo verze softwaru Hores dostupná na http://www.horesplus.cz/demo-verze
  • • Manuál softwaru Hores dostupný na http://www.horesplus.cz/ke-stazeni
  • • Instruktážní videa softwaru Protel a instruktážní texty dostupné na http://www.protel.net/support/tutorials/
  • SOCHŮRKOVÁ, Martina. Studijní opora pro předmět - Hotelové rezervační a restaurační systémy. 2013. info
    recommended literature
  • • Demo verze softwaru Fidelio dostupná na http://www.hotelovesystemy.cz/systemy-pro-hotely/hotelovy-software.php?id=5&firma=Fidelio
  • ZELENKA, J. Informační a komunikační technologie v cestovním ruchu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. ISBN 80-7041-473-1. info
    not specified
  • TVRDÍKOVÁ, M. Aplikace moderních informačních technologií. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-6298-2. info
  • BLAŽKOVÁ, M. Jak využít internet v marketingu, krok za krokem k vyšší konkurenceschopnosti. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1095-1. info
Teaching methods (in Czech)
Cvičení u PS – požadavky na splnění zápočtu
Účast na cvičeních 80%
Zkoušení praktických znalostí hotelových softwarů Fidelio, Hores, Protel
KS – zpracování seminární práce.
Assessment methods (in Czech)
Požadavky na zakončení PS/KS (váha%)
Písemný test 30/30
Ústní zkouška 70/70
Celkem 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - Min. 80% účasti na cvičení u PS
KS – zpracování seminární práce.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on the extent and intensity of the course: 5-5-5.
The course is also listed under the following terms winter 2013, winter 2014, summer 2015, winter 2015, summer 2016, winter 2016, summer 2017, summer 2018, winter 2018, summer 2019.
  • Enrolment Statistics (winter 2017, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2017/HO044