UCP:HO066 Sommelier - Informace o předmětu
HO066 Wine-Sommelier
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2011
- Rozsah
- 2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Předpoklady
- SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 48 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/48, pouze zareg.: 0/48 - Mateřské obory/plány
- předmět má 10 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získat přehled o tuzemských vínech a vinohradnictví. Student je schopen orientovat se v oblastech pěstování odrůd vinné révy, vinohradnictví a způsobu zpracování hroznů – vinifikaci. Má přehled v legislativě, dovede nakupovat a uchovávat vína. Dovede aplikovat způsoby nabídky vín v gastronomii a servis vín, včetně zpracování vinných listů jako jedna z nejvýznamnějších činností nápojové gastronomie. Umí vytipovat a nabídnout vhodné kombinace harmonického souladu mezi pokrmy a nápoji.
- Osnova
- 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, sommelier – vývoj
- 2. Vývoj vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
- 3. Zkladní klasifikační znaky vín v ČR
- 4. Současné vinohradnictví a vinařství a ČR
- 5. Enologie (jednotlivé fáze výroby vín) a česká kategorizace vín
- 6. Charakter nejznámější moštové odrůdy v ČR
- 7. Nakupování vín a uchovávání vín
- 8. Seznámení s problematikou hodnocení vín s cílem ocenění kvality, určení a vyloučení vady
- 9. Trénink servisu a posuzování vín
- 10. Inventář, sklenice a další aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
- 11. Trénink komunikačních a prodejních dovedností
- 12. Sommelier - wine, water, beer, coffee…
- 13. Prezentace projektu
- Literatura
- povinná literatura
- Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- Výukové metody
- Teoretická příprava a praktické cvičení, senzorické metody hodnocení
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška
Případová studie
Celkem 100%
Zvláštní podmínky a podrobnosti: 80% účast na cvičení - Navazující předměty
- Informace učitele
- Způsob ukončení v kombinovaném studiu: korespondenční úkol a test
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každý semestr.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (zima 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2011/HO066