HO069 Technologie výroby míšených nápojů

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2012
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Dana Johnová (přednášející)
Garance
Ing. Dana Johnová
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky práce barmana v jednotlivých speciálních provozech. Student si osvojí znalosti technického vybavení včetně znalostí používání těchto technických komponentů ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice barových provozů.
Znalosti: student umí použít definice a principy nutné pro provoz barových zařízení. Používá znalostí z hygienických standardů nutných při výrobě a provozu nového gastronomického směru.
Dovednosti: absolvent kurzu dovede využít základní společenské a odborné znalosti techniky v provozní praxi.
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz ve všech typech barových provozů. Student dokáže předkládat odůvodněná, argumentačně promyšlená a racionální rozhodnutí na základě nabytých znalostí.
Osnova
  • 1. Seznámení s hygienickými předpisy, bezpečnost práce, úvod do předmětu. Seznámení s inventářem, použití inventáře při přípravě drinků za použití vody.
  • 2. Vývoj a vznik barmanství,založení IBA a CBA, mýty o vzniku koktejlů, ikony světového i domácího barmanství, vznik koktejlbarů v Evropě.
  • 3. Osobnost barmana, vrozené a získané zkušenosti, etika a etiketa za barovým pultem. Etický kodex barmana. Ukázka přípravy bowle.
  • 4. Dělení míšených nápojů podle všech známých hledisek, ukázky přípravy míšených nápojů na bázi brandy.Historie připravovaných drinků.
  • 5. Zbožíznalství:Historie a výroba rumu, ukázka přípravy drinků s použitím rumu jako báze.
  • 6. Výroba tequily, mezcalu, sotolu včetně ukázek přípravy těchto bází, historie drinků a zařazení do 50ti koktejlů IBA.
  • 7. Výroba vodky, historie a současnost této komodity, ukázky přípravy drinků z vodky.
  • 8. Historie ginu, dělení ginu, připrava drinků z ginu nejmixovatelnější komodity.
  • 9. Výroba a historie koňaku, brandy. Ukázka míchání drinků z koňaku a brandy zařazení na menu.
  • 10. Historie a výroba whisky, whiskey a bourbonu. Ukázky míšených nápojů z těchto komodit, historie drinků a zařazení na menu.
  • 11. Likéry jako modifikátor, použití při míchání drinků. Historie výroby likérů a míšených nápojů.
  • 12. Historie a výroba šumivých vín, dělení a využití vína v míšených nápojích.
  • 13. Přednáška o nových trendech v barmanství a ukázky molekulární mixologie.
Výukové metody
Teoretická příprava je vyučována formou semináře.
Praktická cvičení jsou vyučována v identickém provozním prostředí speciálně vybavené učebny pro bar. V laboratorním cvičení student uplatňuje poznatky z teoretické přípravy.
Metody hodnocení
Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních činností.
Písemná zkouška 80% - 30 otázek, úspěšné zvládnutí 25 bodů
Při nezvládnutí písemné zkoušky následuje ústní zkouška 20%
Celkem 100%
Prezentace eseje.
Zvláštní podmínky a podrobnosti 80% účast na cvičení
Informace učitele
V předmětu studenti vypracují dílčí studie. Studenti v předstihu předkládají řešení dílčích esejí, jež jsou následně vyhodnoceny.
Obtížná témata jsou zopakována a průběžně ověřovány znalosti.
Závěrečný test je zaměřen na vyhodnocení všech dílčích ůkolů. Důraz je kladen na klíčová a problémová témata včetně zopakování okruhů k závěrečné zkoušce. Budoucí absolventi předmětu jsou seznámeni s organizací písemných zkoušek a způsobu hodnocení.
Podmínky předmětu platí pouze pro prezenční studium.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2013, zima 2013, léto 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, zima 2023, léto 2024.