UCP:HO069 Technologie výroby míšených ná - Informace o předmětu
HO069 Technologie výroby míšených nápojů
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2017
- Rozsah
- 0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 72 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/72, pouze zareg.: 0/72 - Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- CÍLEM předmětu je osvojení odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky práce barmana v jednotlivých speciálních provozech. Student si osvojí znalosti technického vybavení včetně znalostí používání těchto technických komponentů ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice barových provozů. ZNALOSTI: student umí použít definice a principy nutné pro provoz barových zařízení. Používá znalostí z hygienických standardů nutných při výrobě a provozu nového gastronomického směru. DOVEDNOSTI: absolvent kurzu dovede využít základní společenské a odborné znalosti techniky v provozní praxi. KOMPETENCE: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz ve všech typech barových provozů. Student dokáže předkládat odůvodněná, argumentačně promyšlená a racionální rozhodnutí na základě nabytých znalostí.
- Osnova
- 1. Seznámení s hygienickými předpisy, bezpečnost práce, úvod do předmětu.
- 2. Osobnost barmana, vrozené a získané zkušenosti, etika a etiketa za barovým pultem. Etický kodex barmana.
- 3. Seznámení s inventářem, použití inventáře při přípravě drinků za použití vody.
- 4. Vznik barmanství, založení IBA a CBA, mýty o vzniku koktejlů, vznik koktejlbarů v Evropě.
- 5. Sirupy, likéry a vermouthy jako modifikátor, použití při míchaní drinků.
- 6. Zbožíznalství: Výroba vodky, historie a současnost této komodity, ukázky přípravy drinků z vodky.
- 7. Historie ginu, dělení ginu, příprava drinků z ginu (nejmixovatelnější komodity).
- 8. Historie a výroba rumu, ukázka přípravy drinků s použitím rumu jako báze.
- 9. Výroba tequily, mezcalu (sotolu) včetně ukázek přípravy těchto bází.
- 10. Historie a výroba whisky, whiskey a bourbonu. Ukázky míšených nápojů z těchto komodit a zařazení na menu.
- 11. Výroba a historie koňaku, brandy. Ukázka míchání drinků z koňaku a brandy, zařazení na menu.
- 12*. Přednáška o nových trendech v barmanství a ukázky molekulární mixologie.
- Literatura
- doporučená literatura
- MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
- Výukové metody
- Teoretická příprava je vyučována formou semináře. Praktická cvičení jsou vyučována v identickém provozním prostředí speciálně vybavené učebny pro bar. V laboratorním cvičení student uplatňuje poznatky z teoretické přípravy.
- Metody hodnocení
- Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních činností.
Písemná zkouška formou testu, úspěšné zvládnutí na 80%
Při nezvládnutí písemné zkoušky následuje ústní zkouška
Zvláštní podmínky: nutná 80% účast na cvičení. - Informace učitele
- V předmětu studenti vypracují dílčí studie. Obtížná témata jsou zopakována a průběžně ověřovány znalosti. Závěrečný test je zaměřen na vyhodnocení všech dílčích úkolů. Důraz je kladen na klíčová a problémová témata včetně zopakování okruhů k závěrečné zkoušce. Budoucí absolventi předmětu jsou seznámeni s organizací písemných zkoušek a způsobu hodnocení. Podmínky předmětu platí pouze pro prezenční studium.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
- Statistika zápisu (zima 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2017/HO069