UCP:HO069 Technologie výroby míšených ná - Informace o předmětu
HO069 Technologie výroby míšených nápojů
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2013
- Rozsah
- 2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Dana Johnová (přednášející)
- Garance
- Ing. Dana Johnová
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky práce barmana v jednotlivých speciálních provozech. Student si osvojí znalosti technického vybavení včetně znalostí používání těchto technických komponentů ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice barových provozů.
Znalosti: student umí použít definice a principy nutné pro provoz barových zařízení. Používá znalostí z hygienických standardů nutných při výrobě a provozu nového gastronomického směru.
Dovednosti: absolvent kurzu dovede využít základní společenské a odborné znalosti techniky v provozní praxi.
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz ve všech typech barových provozů. Student dokáže předkládat odůvodněná, argumentačně promyšlená a racionální rozhodnutí na základě nabytých znalostí. - Osnova
- 1. Seznámení s hygienickými předpisy, bezpečnost práce, úvod do předmětu. Seznámení s inventářem, použití inventáře při přípravě drinků za použití vody.
- 2. Vývoj a vznik barmanství,založení IBA a CBA, mýty o vzniku koktejlů, ikony světového i domácího barmanství, vznik koktejlbarů v Evropě.
- 3. Osobnost barmana, vrozené a získané zkušenosti, etika a etiketa za barovým pultem. Etický kodex barmana. Ukázka přípravy bowle.
- 4. Dělení míšených nápojů podle všech známých hledisek, ukázky přípravy míšených nápojů na bázi brandy.Historie připravovaných drinků.
- 5. Zbožíznalství:Historie a výroba rumu, ukázka přípravy drinků s použitím rumu jako báze.
- 6. Výroba tequily, mezcalu, sotolu včetně ukázek přípravy těchto bází, historie drinků a zařazení do 50ti koktejlů IBA.
- 7. Výroba vodky, historie a současnost této komodity, ukázky přípravy drinků z vodky.
- 8. Historie ginu, dělení ginu, připrava drinků z ginu nejmixovatelnější komodity.
- 9. Výroba a historie koňaku, brandy. Ukázka míchání drinků z koňaku a brandy zařazení na menu.
- 10. Historie a výroba whisky, whiskey a bourbonu. Ukázky míšených nápojů z těchto komodit, historie drinků a zařazení na menu.
- 11. Likéry jako modifikátor, použití při míchání drinků. Historie výroby likérů a míšených nápojů.
- 12. Historie a výroba šumivých vín, dělení a využití vína v míšených nápojích.
- 13. Přednáška o nových trendech v barmanství a ukázky molekulární mixologie.
- Výukové metody
- Teoretická příprava je vyučována formou semináře.
Praktická cvičení jsou vyučována v identickém provozním prostředí speciálně vybavené učebny pro bar. V laboratorním cvičení student uplatňuje poznatky z teoretické přípravy. - Metody hodnocení
- Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních činností.
Písemná zkouška 80% - 30 otázek, úspěšné zvládnutí 25 bodů
Při nezvládnutí písemné zkoušky následuje ústní zkouška 20%
Celkem 100%
Prezentace eseje.
Zvláštní podmínky a podrobnosti 80% účast na cvičení - Informace učitele
- V předmětu studenti vypracují dílčí studie. Studenti v předstihu předkládají řešení dílčích esejí, jež jsou následně vyhodnoceny.
Obtížná témata jsou zopakována a průběžně ověřovány znalosti.
Závěrečný test je zaměřen na vyhodnocení všech dílčích ůkolů. Důraz je kladen na klíčová a problémová témata včetně zopakování okruhů k závěrečné zkoušce. Budoucí absolventi předmětu jsou seznámeni s organizací písemných zkoušek a způsobu hodnocení.
Podmínky předmětu platí pouze pro prezenční studium. - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2013/HO069