HO041 Gastronomic Services,

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2013
Extent and Intensity
2/2. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Jan Jiran (seminar tutor)
Ing. Blanka Zimáková (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Blanka Zimáková
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky obsluhy v jednotlivých gastronomických provozech. Naučit studenty technickému vybavení odbytových středisek ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice provozu.
Znalosti: student umí definovat principy gastronomie včetně servisu, gastronomických a hygienických standardů.
Dovednosti: absolvent dovede využívat základní společenské a odborné techniky v provozní praxi
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz v malých gastronomických provozech.
Syllabus (in Czech)
  • 1.Seznámení s pojmy
  • 2.Vývoj gastronomie a gastronomických služeb
  • 3.Pracovníci v obsluze
  • 4.Provozní inventář používaný v obsluze
  • 5.Organizace práce v gastronomických provozech
  • 6.Techniky obsluhy a systémy obsluhy
  • 7.Podávání, snídaní, obědů a večeří
  • 8.Gastronomie a pravidla uplatňovaná při sestavování nabídky
  • 9.Sestavování jídelních lístků a menu
  • 10.Společensko-gastronomické akce - banket (příprava, protokol, servis)
  • 11.Recepce, galarecepce, cocktail, wine párty aj.
  • 12.Složitá obsluha - využití v současných provozech
  • 13.Trendy
Literature
    recommended literature
  • METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • JEAN ANTHELME BRILLAT-SAVARIN, Physiologie du goût (The Physiology of Taste), 1970, ISBN – 978- 014- 044614-2
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Studijní opora k předmětu HO041 Gastronomické služby-servis. 2013. info
Teaching methods
lectures, class discussion, group projects
Assessment methods
final (group) project, oral exam
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Note related to how often the course is taught: KS: 4-4-4 tj. 12h celkem.
Information on the extent and intensity of the course: 4-4-4.
The course is also listed under the following terms winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2013, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2013/HO041