HO041 Gastronomic Services,

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2013
Extent and Intensity
2/2. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Jan Jiran (seminar tutor)
Ing. Blanka Zimáková (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Blanka Zimáková
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky obsluhy v jednotlivých gastronomických provozech. Naučit studenty technickému vybavení odbytových středisek ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice provozu.
Znalosti: student umí definovat principy gastronomie včetně servisu, gastronomických a hygienických standardů.
Dovednosti: absolvent dovede využívat základní společenské a odborné techniky v provozní praxi
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz v malých gastronomických provozech.
Syllabus (in Czech)
  • 1.Seznámení s pojmy
  • 2.Vývoj gastronomie a gastronomických služeb
  • 3.Pracovníci v obsluze
  • 4.Provozní inventář používaný v obsluze
  • 5.Organizace práce v gastronomických provozech
  • 6.Techniky obsluhy a systémy obsluhy
  • 7.Podávání, snídaní, obědů a večeří
  • 8.Gastronomie a pravidla uplatňovaná při sestavování nabídky
  • 9.Sestavování jídelních lístků a menu
  • 10.Společensko-gastronomické akce - banket (příprava, protokol, servis)
  • 11.Recepce, galarecepce, cocktail, wine párty aj.
  • 12.Složitá obsluha - využití v současných provozech
  • 13.Trendy
Literature
    recommended literature
  • METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • JEAN ANTHELME BRILLAT-SAVARIN, Physiologie du goût (The Physiology of Taste), 1970, ISBN – 978- 014- 044614-2
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Studijní opora k předmětu HO041 Gastronomické služby-servis. 2013. info
Teaching methods
lectures, class discussion, group projects
Assessment methods
final (group) project, oral exam
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Note related to how often the course is taught: KS: 4-4-4 tj. 12h celkem.
Information on the extent and intensity of the course: 4-4-4.
The course is also listed under the following terms winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (winter 2013, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2013/HO041