UCP:HO041 Services - Course Information
HO041 Gastronomic Services,
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2014
- Extent and Intensity
- 2/2. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Blanka Zimáková (lecturer)
Ing. Blanka Zimáková (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Blanka Zimáková - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky obsluhy v jednotlivých gastronomických provozech. Naučit studenty technickému vybavení odbytových středisek ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice provozu.
Znalosti: student umí definovat principy gastronomie včetně servisu, gastronomických a hygienických standardů.
Dovednosti: absolvent dovede využívat základní společenské a odborné techniky v provozní praxi
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz v malých gastronomických provozech. - Syllabus (in Czech)
- 1.Seznámení s pojmy
- 2.Vývoj gastronomie a gastronomických služeb
- 3.Pracovníci v obsluze
- 4.Provozní inventář používaný v obsluze
- 5.Organizace práce v gastronomických provozech
- 6.Techniky obsluhy a systémy obsluhy
- 7.Podávání, snídaní, obědů a večeří
- 8.Gastronomie a pravidla uplatňovaná při sestavování nabídky
- 9.Sestavování jídelních lístků a menu
- 10.Společensko-gastronomické akce - banket (příprava, protokol, servis)
- 11.Recepce, galarecepce, cocktail, wine párty aj.
- 12.Složitá obsluha - využití v současných provozech
- 13.Trendy
- Literature
- required literature
- BUREŠOVÁ, Zimáková. Gastronomické služby- servis. druhé. Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o., 2010, 155 pp. ISBN 978-80-87411-06-3. info
- recommended literature
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK and Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby (Gastronomy Services). Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 pp. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- Sylvia Meyer; Christel Spuhler; Edy Schmid. Professional Table Service. Van Nostrand Reinhold: 1990. ISBN 9780442239824
- BUREŠOVÁ, Pavla. Studijní opora k předmětu HO041 Gastronomické služby-servis. 2013. info
- JEAN ANTHELME BRILLAT-SAVARIN, Physiologie du goût (The Physiology of Taste), 1970, ISBN – 978- 014- 044614-2
- Teaching methods
- lectures, class discussion, group projects
- Assessment methods
- final (group) project, oral exam
- Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
Note related to how often the course is taught: KS: 4-4-4 tj. 12h celkem.
Information on the extent and intensity of the course: 4-4-4.
- Enrolment Statistics (winter 2014, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2014/HO041