HO044 Hotel Reservation and Restaurant System

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2019
Extent and Intensity
2/2/0. 6 credit(s). Recommended Type of Completion: zk (examination). Other types of completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu HO044 Hotelové rezervační a restaurační systémy je rozšíření teoretických znalostí problematiky distribuce hotelových služeb.

Znalosti: Student získá základní znalosti elektronického podnikání se zaměřením distribuci hotelových služeb. Stejně tak znalosti o jednotlivých distribučních kanálech, jejich výhodách, nevýhodách. V neposlední řadě o zákaznických segmentech a jejich specifikách.

Dovednosti: Student umí aplikovat získané znalosti pro tvorbu efektivního distribučního mixu s důrazem na přímou distribuci. Dále pak umí pracovat s PMS systémy a restauračními systémy a využívat je pro efektivní práci na úrovni front office (jak recepce, tak rezervačního oddělení).

Schopnosti: Absolvování kurzu umožní studentovi plynulou práci s vybranými PMS a restauračními systémy. Tyto schopnosti jsou základem pro práci s dalšími systémy v rámci předmětu HO117 Hotelové informační systémy.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Hotelový informační systém.
  • 2. Internet, e-business a e-commerce.
  • 3. Vývoj distribučních kanálů v hotelnictví.
  • 4. Zákaznické segmenty a jejich specifika.
  • 5. GDS.
  • 6. OTAs.
  • 7. Ostatní nástroje nepřímé distribuce hotelových služeb.
  • 8. Webové stránky ubytovacího zařízení
  • 9. Rezervační a restaurační systémy – produkty a služby
  • 10. Sociální sítě (marketing a agregace)
Literature
    required literature
  • • Manuál softwaru Hores dostupný na http://www.horesplus.cz/ke-stazeni
  • • Demo verze softwaru Hores dostupná na http://www.horesplus.cz/demo-verze
  • • Instruktážní videa softwaru Protel a instruktážní texty dostupné na http://www.protel.net/support/tutorials/
  • SOCHŮRKOVÁ, Martina. Studijní opora pro předmět - Hotelové rezervační a restaurační systémy. 2013. info
    recommended literature
  • • Demo verze softwaru Fidelio dostupná na http://www.hotelovesystemy.cz/systemy-pro-hotely/hotelovy-software.php?id=5&firma=Fidelio
  • ZELENKA, J. Informační a komunikační technologie v cestovním ruchu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. ISBN 80-7041-473-1. info
    not specified
  • TVRDÍKOVÁ, M. Aplikace moderních informačních technologií. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-6298-2. info
  • BLAŽKOVÁ, M. Jak využít internet v marketingu, krok za krokem k vyšší konkurenceschopnosti. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1095-1. info
Teaching methods (in Czech)
Cvičení u PS – požadavky na splnění zápočtu
Účast na cvičeních 80%
Zkoušení praktických znalostí hotelových softwarů Fidelio, Hores, Protel
KS – zpracování seminární práce.
Assessment methods (in Czech)
Požadavky na zakončení PS/KS (váha%)
Písemný test 30/30
Ústní zkouška 70/70
Celkem 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - Min. 80% účasti na cvičení u PS
KS – zpracování seminární práce.
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
Information on the extent and intensity of the course: 5-5-5.
The course is also listed under the following terms winter 2013, winter 2014, summer 2015, winter 2015, summer 2016, winter 2016, summer 2017, winter 2017, summer 2018, winter 2018.
  • Enrolment Statistics (summer 2019, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2019/HO044