UCP:HO063 Speciální gastronomie - servis - Informace o předmětu
HO063 Speciální gastronomie - servis
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2011
- Rozsah
- 0/0. 3 kr. Doporučované ukončení: z. Jiná možná ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Dana Johnová (přednášející)
Ing. Blanka Zimáková (přednášející) - Garance
- Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 48 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/48, pouze zareg.: 0/48 - Cíle předmětu
- Předmět H0 063 Speciální gastronomie-služby má za úkol rozšířit a prohloubit znalosti a dovednosti studentů v oblasti gastronomie se zaměřením na servis pokrmů a nápojů a barmanství. Výuka navazuje na kompetence a dovednosti, které studenti získali v předmětu Gastronomické služby–servis, kulinářství. Formou řešení teoretických i praktických problémů se studenti seznámí s novými trendy a s inovacemi v gastronomii. Činnost bude zaměřena na servis speciálních pokrmů a nápojů, práci u stolu hosta, kvalitu poskytovaných služeb, zážitkovou gastronomii, legislativu, nové barové trendy a receptury. Důraz bude kladen také na komunikaci se zákazníkem a na tvorbu vhodné nabídky v gastronomii. Znalosti: V předmětu HO 063 Speciální gastronomie – servis dojde k rozšíření znalostí studenta především v oblasti servisu pokrmů a nápojů, v oblasti barmanství a dále v oblasti tvorby nabídky. Kompetence: Student by měl být schopen po absolvování předmětu HO 063 zvládat obsluhu hostů v jakémkoliv restauračním zařízení, měl by dokázat připravit a realizovat gastronomické akce a vytvořit vhodnou a odpovídající nabídku. Dovednosti: Absolvováním předmětu HO 063 by měl být student schopen, dokonale zvládat servis pokrmů a nápojů včetně složité obsluhy a vše ostatní, co s obsluhou hostů souvisí. Měl by zvládnout sestavit jídelní, nápojový lístek a menu, dokázat připravit a zajistit realizaci jakékoliv gastronomické akce. Mezi získané dovednosti patří také kromě servisu komunikace se zákazníkem, uplatnění nápadů a kreativita především se zaměřením na podporu prodeje. Součástí dovedností by měla být i schopnost vést gastronomický podnik.
- Osnova
- 1. Inovace inventáře a nové trendy v gastronomii. 2. Inovace produktu, nabídka, volba vhodné formy a způsobu – příklady 3. Jednoduchá a složitá obsluha v praxi, komunikace se zákazníkem 4.-5. Příprava a realizace gastronomických akcí 6. Podpora prodeje v gastronomii – praktické návrhy 7. Způsoby nabídky sýrů, ovoce, zeleninových salátů, moučníků, masitých pokrmů, práce u stolu hosta. 8. Mixologie jednotlivých nápojových skupin. 9. Kreativní stavba drinků z hlediska kompozice nápojů a zdobných prvků. 10.Příprava horkých a hořících drinků, bezpečnostní předpisy práci. 11.Tradiční exotické drinky z hlediska náročnosti přípravy a stavby nápoje. 12.Nové trendy v mixologii. 13.Tréninková příprava s důrazem na profesionální práci barmana z hlediska komunikace, hygieny a dovednosti.
- Literatura
- povinná literatura
- BUREŠOVÁ, Pavla a Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
- MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- doporučená literatura
- METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- Odborné časopisy: Food service, COT, Hotel a Restaurant/Sommelier, Bar Life a další
- Výukové metody
- Informace ke kombinované nebo distanční formě Rozsah konzultací (soustředění):2; 2–2; celkem 4 Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly Studenti kombinované formy vypracují seminární práci na zvolené téma, které se váže k danému předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat literaturou a dalšími zdroji. Práce je součástí celkového hodnocení studenta
- Metody hodnocení
- Metody výuky a studijní zátěž Obsah předmětu: Počet hodin studijní zátěže Prezenční studium/Kombinované studium Přednášky: 0/20 Cvičení: 39/0 Samostatná příprava: 39/58 Celkem: 78/78 Požadavky na zakončení:Druh/Váha (v %) Prezenční studium/Kombinované studium Písemný test: 70/80 Seminární práce: 10/20 Praktické dovednosti: 20/0 Celkem: 100/100 Zvláštní podmínky a podrobnosti: Min.70% účast na cvičeních (prez.)
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2011/HO063