UCP:HO063 Speciální gastronomie – služby - Informace o předmětu
HO063 Speciální gastronomie – služby
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2015
- Rozsah
- 0/3. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící)
Ing. Blanka Zimáková (cvičící) - Garance
- Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 72 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 1/72, pouze zareg.: 0/72
Jiné omezení: Doporučený ročník/semestr: 2/3 - Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Předmět H0 063 Speciální gastronomie-služby má za úkol rozšířit a prohloubit znalosti a dovednosti studentů v oblasti gastronomie se zaměřením na servis pokrmů a nápoj. Výuka navazuje na kompetence a dovednosti, které studenti získali v předmětu Gastronomie - servis. Formou řešení teoretických i praktických problémů se studenti seznámí s novými trendy a s inovacemi v gastronomii. Činnost bude zaměřena na servis speciálních pokrmů a nápojů, práci u stolu hosta, přípravu a realizaci společenských akcí, kvalitu poskytovaných služeb, zážitkovou gastronomii, legislativu. Důraz bude kladen také na komunikaci se zákazníkem a na tvorbu vhodné nabídky. Znalosti: V předmětu HO 063 Speciální gastronomie – služby dojde k rozšíření znalostí studenta především v oblasti servisu pokrmů a nápojů,v oblasti přípravy a realizace společenských gastronomických akcía v oblasti tvorby nabídky. Kompetence: Student by měl být schopen po absolvování předmětu HO 063 zvládat obsluhu hostů v jakémkoliv restauračním zařízení, měl by dokázat připravit a realizovat gastronomické akce a vytvořit vhodnou a odpovídající nabídku, měl by být schopen řídit pracovníky zajišťující obsluhu hostů při ala cartovém provozu i při akcích. Dovednosti: Absolvováním předmětu HO 063 by měl být student schopen, dokonale zvládat servis pokrmů a nápojů včetně složité obsluhy a vše ostatní, co s obsluhou hostů souvisí. Měl by zvládnout sestavit jídelní, nápojový lístek a menu, dokázat připravit a zajistit realizaci jakékoliv gastronomické akce. Mezi získané dovednosti patří také kromě servisu komunikace se zákazníkem, organizace práce a vedení týmu, uplatnění nápadů a kreativita především se zaměřením na podporu prodeje. Součástí dovedností by měla být i schopnost vést gastronomický podnik.
- Osnova
- 1. Inovace inventáře a nové trendy v gastronomii 2. Inovace produktu a nabídky, volba vhodné formy a způsoby – příklady 3. Jídelní a nápojopvý lístek, menu 4. Jednoduchá obsluha v praxi, servis nápojů, komunikace se zákazníkem 5. Složitá oblsuha v praxi - tranžírování 6. Složitá obsluha v praxi - flambování 7. Složitá obsluha v praxi - příprava a servis fondue 8. Způsoby nabídky sýrů, ovoce, zeleninových salátů, moučníků 9. Příprava gastronomických akcí- nabídka,pracovní příkaz 10.Příprava a realizace gasronomické akce - banket, banketní obsluha 11.Příprava a realizace gastronomické akce - recepce, koktejl 12.Podpora prodeje v gastronomii – praktické návrhy 13.Plánování pracovníků a organizace jejich práce v běžném provozu a při zajišťování gastronomických akcí
- Literatura
- povinná literatura
- BUREŠOVÁ, Pavla a Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
- doporučená literatura
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK a Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 s. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- ZIMÁKOVÁ, Blanka. Studijní opora k předmětu HO 063 Speciální gastronomie-služby. Online. Praha. 2014, 38 s. info
- Náhradní obsah: Odborné časopisy: COT, Hotel a Restaurant/Sommelier a další
- Výukové metody
- Informace ke kombinované nebo distanční formě. Rozsah konzultací (soustředění):3–3-0; celkem 6 Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly Studenti kombinované formy vypracují seminární práci na zvolené téma, které se váže k danému předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Práce je součástí celkového hodnocení studenta.
- Metody hodnocení
- Metody výuky a studijní zátěž Obsah předmětu: Počet hodin studijní zátěže Prezenční studium/Kombinované studium Přednášky: 0/6 Cvičení: 39/0 Požadavky na zakončení:Druh/Váha (v %) Prezenční studium/Kombinované studium Písemný test: 70/80 Seminární práce: 10/20 Praktické dovednosti: 20/0 Celkem: 100/100 Zvláštní podmínky a podrobnosti: Min.80% účast na cvičeních (prez.)
- Navazující předměty
- Informace učitele
- Pro snažší zvládnutí dané problematiky byla zpracována pro studenty kombinované formy studia k uvedenému předmětu studijní opora (HO063 Studijní opora)- viz studijní materiály.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: VP konzultace komb.nebo dist.forma: 2; 3-3-0, celkem 6.
VP.
- Statistika zápisu (zima 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2015/HO063