HO063 Speciální gastronomie – služby

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2010
Rozsah
0/3. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Dana Johnová (přednášející)
Ing. Blanka Zimáková (přednášející)
Garance
Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Blanka Zimáková
Předpoklady
HO027 Gastronomické služby – servis, kulinářství
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Jiné omezení: Doporučený ročník/semestr: 2/3-4
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět H0 063 Speciální gastronomie-služby má za úkol rozšířit a prohloubit znalosti a dovednosti studentů v oblasti gastronomie se zaměřením na servis pokrmů a nápojů a barmanství. Výuka navazuje na kompetence a dovednosti, které studenti získali v předmětu Gastronomické služby–servis, kulinářství. Formou řešení teoretických i praktických problémů se studenti seznámí s novými trendy a s inovacemi v gastronomii. Činnost bude zaměřena na servis speciálních pokrmů a nápojů, práci u stolu hosta, kvalitu poskytovaných služeb, zážitkovou gastronomii, legislativu, nové barové trendy a receptury. Důraz bude kladen také na komunikaci se zákazníkem a na tvorbu vhodné nabídky v gastronomii. Znalosti: V předmětu HO 063 Speciální gastronomie – servis dojde k rozšíření znalostí studenta především v oblasti servisu pokrmů a nápojů, v oblasti barmanství a dále v oblasti tvorby nabídky. Kompetence: Student by měl být schopen po absolvování předmětu HO 063 zvládat obsluhu hostů v jakémkoliv restauračním zařízení, měl by dokázat připravit a realizovat gastronomické akce a vytvořit vhodnou a odpovídající nabídku. Dovednosti: Absolvováním předmětu HO 063 by měl být student schopen, dokonale zvládat servis pokrmů a nápojů včetně složité obsluhy a vše ostatní, co s obsluhou hostů souvisí. Měl by zvládnout sestavit jídelní, nápojový lístek a menu, dokázat připravit a zajistit realizaci jakékoliv gastronomické akce. Mezi získané dovednosti patří také kromě servisu komunikace se zákazníkem, uplatnění nápadů a kreativita především se zaměřením na podporu prodeje. Součástí dovedností by měla být i schopnost vést gastronomický podnik.
Osnova
  • 1. Inovace inventáře a nové trendy v gastronomii. 2. Inovace produktu, nabídka, volba vhodné formy a způsobu – příklady 3. Jednoduchá a složitá obsluha v praxi, komunikace se zákazníkem 4.-5. Příprava a realizace gastronomických akcí 6. Podpora prodeje v gastronomii – praktické návrhy 7. Způsoby nabídky sýrů, ovoce, zeleninových salátů, moučníků, masitých pokrmů, práce u stolu hosta. 8. Mixologie jednotlivých nápojových skupin. 9. Kreativní stavba drinků z hlediska kompozice nápojů a zdobných prvků. 10.Příprava horkých a hořících drinků, bezpečnostní předpisy práci. 11.Tradiční exotické drinky z hlediska náročnosti přípravy a stavby nápoje. 12.Nové trendy v mixologii. 13.Tréninková příprava s důrazem na profesionální práci barmana z hlediska komunikace, hygieny a dovednosti.
Literatura
    povinná literatura
  • BUREŠOVÁ, Pavla a Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
  • MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
    doporučená literatura
  • METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • Odborné časopisy: Food service, COT, Hotel a Restaurant/Sommelier, Bar Life a další
Výukové metody
Informace ke kombinované nebo distanční formě Rozsah konzultací (soustředění):2; 2–2; celkem 4 Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly Studenti kombinované formy vypracují seminární práci na zvolené téma, které se váže k danému předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat literaturou a dalšími zdroji. Práce je součástí celkového hodnocení studenta
Metody hodnocení
Metody výuky a studijní zátěž Obsah předmětu: Počet hodin studijní zátěže Prezenční studium/Kombinované studium Přednášky: 0/20 Cvičení: 39/0 Samostatná příprava: 39/58 Celkem: 78/78 Požadavky na zakončení:Druh/Váha (v %) Prezenční studium/Kombinované studium Písemný test: 70/80 Seminární práce: 10/20 Praktické dovednosti: 20/0 Celkem: 100/100 Zvláštní podmínky a podrobnosti: Min.70% účast na cvičeních (prez.)
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každý semestr.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: konzultace komb.nebo dist.forma: 2; 2-2, celkem 4.
Volitelný předmět.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, léto 2009, zima 2009, léto 2010, léto 2011, zima 2011, léto 2012, zima 2012, zima 2013, léto 2014, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.