HO069 Technologie výroby míšených nápojů

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2012
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Dana Johnová (přednášející)
Garance
Ing. Dana Johnová
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky práce barmana v jednotlivých speciálních provozech. Student si osvojí znalosti technického vybavení včetně znalostí používání těchto technických komponentů ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice barových provozů.
Znalosti: student umí použít definice a principy nutné pro provoz barových zařízení. Používá znalostí z hygienických standardů nutných při výrobě a provozu nového gastronomického směru.
Dovednosti: absolvent kurzu dovede využít základní společenské a odborné znalosti techniky v provozní praxi.
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz ve všech typech barových provozů. Student dokáže předkládat odůvodněná, argumentačně promyšlená a racionální rozhodnutí na základě nabytých znalostí.
Osnova
  • 1. Seznámení s hygienickými předpisy, bezpečnost práce, úvod do předmětu. Seznámení s inventářem, použití inventáře při přípravě drinků za použití vody.
  • 2. Vývoj a vznik barmanství,založení IBA a CBA, mýty o vzniku koktejlů, ikony světového i domácího barmanství, vznik koktejlbarů v Evropě.
  • 3. Osobnost barmana, vrozené a získané zkušenosti, etika a etiketa za barovým pultem. Etický kodex barmana. Ukázka přípravy bowle.
  • 4. Dělení míšených nápojů podle všech známých hledisek, ukázky přípravy míšených nápojů na bázi brandy.Historie připravovaných drinků.
  • 5. Zbožíznalství:Historie a výroba rumu, ukázka přípravy drinků s použitím rumu jako báze.
  • 6. Výroba tequily, mezcalu, sotolu včetně ukázek přípravy těchto bází, historie drinků a zařazení do 50ti koktejlů IBA.
  • 7. Výroba vodky, historie a současnost této komodity, ukázky přípravy drinků z vodky.
  • 8. Historie ginu, dělení ginu, připrava drinků z ginu nejmixovatelnější komodity.
  • 9. Výroba a historie koňaku, brandy. Ukázka míchání drinků z koňaku a brandy zařazení na menu.
  • 10. Historie a výroba whisky, whiskey a bourbonu. Ukázky míšených nápojů z těchto komodit, historie drinků a zařazení na menu.
  • 11. Likéry jako modifikátor, použití při míchání drinků. Historie výroby likérů a míšených nápojů.
  • 12. Historie a výroba šumivých vín, dělení a využití vína v míšených nápojích.
  • 13. Přednáška o nových trendech v barmanství a ukázky molekulární mixologie.
Výukové metody
Teoretická příprava je vyučována formou semináře.
Praktická cvičení jsou vyučována v identickém provozním prostředí speciálně vybavené učebny pro bar. V laboratorním cvičení student uplatňuje poznatky z teoretické přípravy.
Metody hodnocení
Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních činností.
Písemná zkouška 80% - 30 otázek, úspěšné zvládnutí 25 bodů
Při nezvládnutí písemné zkoušky následuje ústní zkouška 20%
Celkem 100%
Prezentace eseje.
Zvláštní podmínky a podrobnosti 80% účast na cvičení
Informace učitele
V předmětu studenti vypracují dílčí studie. Studenti v předstihu předkládají řešení dílčích esejí, jež jsou následně vyhodnoceny.
Obtížná témata jsou zopakována a průběžně ověřovány znalosti.
Závěrečný test je zaměřen na vyhodnocení všech dílčích ůkolů. Důraz je kladen na klíčová a problémová témata včetně zopakování okruhů k závěrečné zkoušce. Budoucí absolventi předmětu jsou seznámeni s organizací písemných zkoušek a způsobu hodnocení.
Podmínky předmětu platí pouze pro prezenční studium.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2013, zima 2013, léto 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, zima 2023, léto 2024, léto 2025.