HO064 Nauka o pivě

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2012
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Dana Johnová (přednášející)
Garance
Ing. Dana Johnová
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
SEMESTR ( 2 ) && FORMA ( P ) && ( PROGRAM ( BC ) || PROGRAM ( BCE )) && ! OBOR ( HOE )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 24 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/24, pouze zareg.: 0/24
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky obsluhy v jednotlivých gastronomických provozech. Naučit studenty znalosti kombinace různých druhů piv s pokrmy ať české nebo zahraniční kuchyně, seznámit studenty s technickým vybavením nutným k zajištění provozním potřebám tohoto nového trendu gastronomie.
Znalosti: student umí definovat principy nových trendů v gastronomii, včetně sevisu piva a pokrmů, orientuje se v chutích českých a zahraničních piv.
Dovednosti: absolvent dokáže využít základní společenské a odborné techniky v provozní praxi, dokáže nabídnout k pokrmům vhodný druh piva, dokáže využít teoretických znalostí v praxi - pivní sommeliérství jako začínající nový obor gastronomie.
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz v gastronomických provozech.
Osnova
  • 1. Úvod do předmětu, hygienické předpisy, bezpečnost práce, provozní předpisy. Seznámení s pojmy. Organizace práce.
  • 2. Výroba piva, dělení piva podle všech hledisek, chutě jednotlivých piv.
  • 3. Degustace 6ti vybraných 10% piv, včetně ochutnávky původních pokrmů vhodných k servisu a chutím těchto základních piv.
  • 4. Degustace 6ti vybraných 12% piv doplněných vhodnými pokrmy k legendárním ležákům.
  • 5. Zkoumání chutí pšeničných piv, nefiltrovaných piv, kvasnicových piv doplněné pokrmy vhodnými k servisu s těmito pivy.
  • 6. Belgická piva, dělení a zajímavosti o těchto pivech, vhodnost piv k servírovaným pokrmům.
  • 7. Přednáška o belgických pivech, přednášku vede Rytíř belgických piv. Servis vhodných pokrmů včetně moučníků.
  • 8. Německá piva, degustace kouřových a kamenných piv, pokrmy vhodné k těmto bavorským pivům.
  • 9. Senzorické hodnocení piva. Vyhodnocení piva dle senzorických tabulek.
  • 10. Vlastní vaření piva ve školním pivovaru VŠCHT.
  • 11. Slepá degustace s určením nejlepšího a nejchutnějšího předloženého piva.
  • 12. Sestavení vhodného menu, kombinace pokrmů s pivem. Zavádění pivního sommeliérství do gastronomických provozů.
  • 13. Zkoumání chutí pivních speciálů běžně nabízených v obchodní síti, návštěva restauračního pivovaru.
Výukové metody
Teoretická příprava je vyučována formou seminářů doplněných skupinovou diskusí.
Praktická cvičení jsou vyučována v identickém provozním prostředí speciálně vybavených učeben pro gastronomické předměty.
Metody hodnocení
Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních a pokročilých činností.
Písemný test 80%, 30 otázek, za otázku jeden bod, 25 bodů je úspěšné zakončení
Po nezvládnutí písemné zkoušky následuje zkouška ústní 20%
Zvládnutí písemné eseje
Zvláštní podmínky a podrobnosti 80% účast na předmětu
Informace učitele
V každém modulu studenti vypracují dílčí esej. Studenti v předstihu předkládají řešení dílčích úkolů, jež jsou následně vyhodnoceny.
Obtížná témata jsou zopakována a průběžně ověřovány znalosti.Závěrečné hodnocení je zaměřováno na vyhodnocování všech dílčích úkolů.
Důraz je kladen na klíčová a problémová témata včetně zopakování okruhů k závěrečné zkoušce.
Studenti jsou seznámeni s organizací písemných zkoušek a způsobu hodnocení.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, léto 2009, zima 2009, léto 2010, zima 2010, léto 2011, zima 2011, léto 2012, léto 2013, zima 2013, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, zima 2021, zima 2022, zima 2023.