UCP:HO064 Nauka o pivě - Informace o předmětu
HO064 Nauka o pivě
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2012
- Rozsah
- 2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Dana Johnová (přednášející)
- Garance
- Ing. Dana Johnová
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Předpoklady
- SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 24 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/24, pouze zareg.: 0/24 - Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky obsluhy v jednotlivých gastronomických provozech. Naučit studenty znalosti kombinace různých druhů piv s pokrmy ať české nebo zahraniční kuchyně, seznámit studenty s technickým vybavením nutným k zajištění provozním potřebám tohoto nového trendu gastronomie.
Znalosti: student umí definovat principy nových trendů v gastronomii, včetně sevisu piva a pokrmů, orientuje se v chutích českých a zahraničních piv.
Dovednosti: absolvent dokáže využít základní společenské a odborné techniky v provozní praxi, dokáže nabídnout k pokrmům vhodný druh piva, dokáže využít teoretických znalostí v praxi - pivní sommeliérství jako začínající nový obor gastronomie.
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz v gastronomických provozech. - Osnova
- 1. Úvod do předmětu, hygienické předpisy, bezpečnost práce, provozní předpisy. Seznámení s pojmy. Organizace práce.
- 2. Výroba piva, dělení piva podle všech hledisek, chutě jednotlivých piv.
- 3. Degustace 6ti vybraných 10% piv, včetně ochutnávky původních pokrmů vhodných k servisu a chutím těchto základních piv.
- 4. Degustace 6ti vybraných 12% piv doplněných vhodnými pokrmy k legendárním ležákům.
- 5. Zkoumání chutí pšeničných piv, nefiltrovaných piv, kvasnicových piv doplněné pokrmy vhodnými k servisu s těmito pivy.
- 6. Belgická piva, dělení a zajímavosti o těchto pivech, vhodnost piv k servírovaným pokrmům.
- 7. Přednáška o belgických pivech, přednášku vede Rytíř belgických piv. Servis vhodných pokrmů včetně moučníků.
- 8. Německá piva, degustace kouřových a kamenných piv, pokrmy vhodné k těmto bavorským pivům.
- 9. Senzorické hodnocení piva. Vyhodnocení piva dle senzorických tabulek.
- 10. Vlastní vaření piva ve školním pivovaru VŠCHT.
- 11. Slepá degustace s určením nejlepšího a nejchutnějšího předloženého piva.
- 12. Sestavení vhodného menu, kombinace pokrmů s pivem. Zavádění pivního sommeliérství do gastronomických provozů.
- 13. Zkoumání chutí pivních speciálů běžně nabízených v obchodní síti, návštěva restauračního pivovaru.
- Výukové metody
- Teoretická příprava je vyučována formou seminářů doplněných skupinovou diskusí.
Praktická cvičení jsou vyučována v identickém provozním prostředí speciálně vybavených učeben pro gastronomické předměty. - Metody hodnocení
- Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních a pokročilých činností.
Písemný test 80%, 30 otázek, za otázku jeden bod, 25 bodů je úspěšné zakončení
Po nezvládnutí písemné zkoušky následuje zkouška ústní 20%
Zvládnutí písemné eseje
Zvláštní podmínky a podrobnosti 80% účast na předmětu - Informace učitele
- V každém modulu studenti vypracují dílčí esej. Studenti v předstihu předkládají řešení dílčích úkolů, jež jsou následně vyhodnoceny.
Obtížná témata jsou zopakována a průběžně ověřovány znalosti.Závěrečné hodnocení je zaměřováno na vyhodnocování všech dílčích úkolů.
Důraz je kladen na klíčová a problémová témata včetně zopakování okruhů k závěrečné zkoušce.
Studenti jsou seznámeni s organizací písemných zkoušek a způsobu hodnocení. - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2012, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2012/HO064