UCP:HO064 Pivovarnictví a pivní sommelie - Informace o předmětu
HO064 Pivovarnictví a pivní sommelierství
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2022
- Rozsah
- 0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Jan Barták (cvičící)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící) - Předpoklady
- SEMESTR(2) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 24 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 5/24, pouze zareg.: 0/24 - Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je osvojit si odborné znalosti a dovednosti týkající se piva, jeho výroby, obchodu a podávání. Předmět je rozdělen do 3 hlavních částí. V první části jsou studenti seznámeni s teorií piva - historií, výrobou, dělením dle druhů piv, zdravotními aspekty při konzumaci piva a problematikou obchodu. V druhé části probíhá degustace jednotlivých druhů piv z různých zemí. Třetí část předmětu je zaměřena na proniknutí do praxe, součástí je návštěva malého a velkého pivovaru.
Znalosti: Absolventi předmětu mají teoretické znalosti týkající se piva.
Schopnosti: Absolventi předmětu jsou schopni na základě degustace určit, o jaký druh piva se jedná a dokáží ho zařadit do jedné z kategorií piv, následně dokáží studenti zhodnotit obchodní potenciál degustovaného piva.
Dovednosti: Absolventi předmětu jsou schopni doporučit k různým pivům vhodné pokrmy; dokáží správně servírovat pivo a znají výrobu piva i z praktického hlediska. - Osnova
- 1. Úvod k předmětu, historie piva, definice piva, hygienické předpisy, BOZP, organizace práce, způsob senzorického hodnocení piva
- 2. Suroviny pro výrobu piva, výroba piva
- 3. Nutriční a zdravotní aspekty piva, servírování piva, párování piva a pokrmů
- 4. Vady piva, pivo ve světě, dělení piva dle stupňovitosti, dělení piva dle použitých surovin, dělení piva dle zemí původu
- 5. Německá piva
- 6. Dánská piva
- 7. Belgická piva
- 8. Nizozemská piva
- 9. Britská a irská piva
- 10. Česká piva I
- 11. Česká piva II
- 12. Návštěva malého pivovaru (restauračního pivovaru)
- 13. Návštěva velkého pivovaru
- Literatura
- povinná literatura
- JOHNOVÁ, Dana. Pivo. Poděbrady: Vysoká škola hotelová v Praha 8, 2002, 80 s. ISBN 80-86578-11-9. info
- doporučená literatura
- DIESTLER, Radek. Pivopedie: encyklopedie českého a slovenského piva. 2., aktualiz. vyd. Praha: Knižní klub, 2014, 326 s. ISBN 978-80-242-4486-0. info
- MCFARLAND, Ben. World’s best beers. Vyd. 1. Praha: Reader’s Digest, 2011, 288 s. ISBN 978-80-7406-129-5. info
- MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
- neurčeno
- http://www.beeradvocate.com/
- Výukové metody
- 1. Teoretický výklad
2. Slepá degustace piv
3. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
4. Nácvik servírování piva
5. Exkurze v pivovarech
6. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybrané skupiny piv za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (popis pivovaru, popis piv včetně organoleptických vlastností, distribuce a obchod, způsob servírování) - Metody hodnocení
- Požadavky pro udělení zápočtu:
1. Docházka minimálně 80 %.
2. Zpracování semestrálního projektu vybrané skupiny pivovarů
3. Úspěšné napsání zápočtového testu - Informace učitele
- Studenti kombinované formy vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve
zvoleném tématu, uvědomit si souvislosti jednotlivých akcí a jevů a prezentovat vlastnosti aktuálního stavu a případné
návrhy na inovace. Rozsah a strukturu seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Bez uznané seminární
práce student nemůže absolvovat zápočet.
Příklady témat seminárních prací:
1. Historický kontext pivovarnictví ve světě a na území České republiky
2. Přístupy k degustaci piva, odlišnosti v hodnotících formalizovaných systémech
3. Současná situace na trhu piva v České republice
4. Nejvýznamnější evropské pivovary a jejich produktové portfolio
5. Nejvýznamnější světové pivovary a jejich produktové portfolio
Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru. - Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
- Statistika zápisu (zima 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2022/HO064