HO064 Pivovarnictví a pivní sommelierství

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2016
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (přednášející), Ing. Blanka Zimáková (zástupce)
Garance
Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
SEMESTR ( 2 ) && FORMA ( P ) && ( PROGRAM ( BC ) || PROGRAM ( BCE )) && ! OBOR ( HOE )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 24 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/24, pouze zareg.: 0/24
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je osvojit si odborné znalosti a dovednosti týkající se piva, jeho výroby, obchodu a podávání. Předmět je rozdělen do 3 hlavních částí. V první části jsou studenti seznámeni s teorií piva - historií, výrobou, dělením dle druhů piv, zdravotními aspekty při konzumaci piva a problematikou obchodu. V druhé části probíhá degustace jednotlivých druhů piv z různých zemí. Třetí část předmětu je zaměřena na proniknutí do praxe, součástí je návštěva malého a velkého pivovaru.
Znalosti a dovednosti: absolventi předmětu mají teoretické znalosti týkající se piva; jsou schopni na základě degustace určit, o jaký druh piva se jedná a dokáží ho zařadit do jedné z kategorií piv, následně dokáží studenti zhodnotit obchodní potenciál degustovaného piva; absolventi jsou schopni doporučit k různým pivům vhodné pokrmy; dokáží správně servírovat pivo a znají výrobu piva i z praktického hlediska.
Osnova
  • 1. Úvod k předmětu, historie piva, definice piva, hygienické předpisy, BOZP, organizace práce, způsob senzorického hodnocení piva
  • 2. Suroviny pro výrobu piva, výroba piva
  • 3. Nutriční a zdravotní aspekty piva, servírování piva, párování piva a pokrmů
  • 4. Vady piva, pivo ve světě, dělení piva dle stupňovitosti, dělení piva dle použitých surovin, dělení piva dle zemí původu
  • 5. Německá piva
  • 6. Dánská piva
  • 7. Belgická piva
  • 8. Nizozemská piva
  • 9. Britská a irská piva
  • 10. Česká piva I
  • 11. Česká piva II
  • 12. Návštěva malého pivovaru (restauračního pivovaru)
  • 13. Návštěva velkého pivovaru
Literatura
    povinná literatura
  • JOHNOVÁ, Dana. Pivo. Poděbrady: Vysoká škola hotelová v Praha 8, 2002, 80 s. ISBN 80-86578-11-9. info
    doporučená literatura
  • DIESTLER, Radek. Pivopedie: encyklopedie českého a slovenského piva. 2., aktualiz. vyd. Praha: Knižní klub, 2014, 326 s. ISBN 978-80-242-4486-0. info
  • MCFARLAND, Ben. World’s best beers. Vyd. 1. Praha: Reader’s Digest, 2011, 288 s. ISBN 978-80-7406-129-5. info
  • MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
    neurčeno
  • http://www.beeradvocate.com/
Výukové metody
1. Teoretický výklad
2. Slepá degustace piv
3. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
4. Nácvik servírování piva
5. Exkurze v pivovarech
6. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybrané skupiny piv za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (popis pivovaru, popis piv včetně organoleptických vlastností, distribuce a obchod, způsob servírování)
Metody hodnocení
Požadavky pro udělení zápočtu:
1. Docházka minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny piv, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 70 %.
Informace učitele
V IS budou umístěny prezentace sloužící pro prezenční i kombinované studium. Znalosti získané z prezentací jsou nezbytnou součástí pro splnění zápočtového testu.
Očekává se aktivní zapojení studentů během cvičení - především při degustaci a následném porovnání výsledků a diskusi. Očekává se rovněž zapojení studentů při čepování a servírování piva. Důležitá je účast studentů na exkurzích.
Podrobnější rozpis pro zpracování a následnou prezentaci vybraných skupin piv je uveden v prezentaci během úvodní přednášky.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2008, léto 2009, zima 2009, léto 2010, zima 2010, léto 2011, zima 2011, léto 2012, zima 2012, léto 2013, zima 2013, zima 2015, zima 2017, zima 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, zima 2021, zima 2022, zima 2023.