UCP:HO048 Beverages - Course Information
HO048 Beverages
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2015
- Extent and Intensity
- 2/2. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (lecturer)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives
- Seznámit posluchače s nápojovou problematikou.
Znalosti: student umí vyjmenovat jednotlivé kategorie nápojů, které tvoří sortiment nabídky v gastronomii. Rozdělení, kategorie a druhy, výroba, vlastnosti, způsob nakupování, uchovávání, využití.
Dovednosti: dovede používat základní nápojové techniky zahrnující nabídku v provozech - nápojový, vinný, kavárenský, čajový, barový lístek s využitím standardů.
Kompetence: absolvent je schopen aplikovat získané poznatky z oblasti vlastností, sortimentu, ale i odborného posuzování nápojů s využitím senzorických analýz a degustačních technik. - Syllabus
- Význam nápojového sortimentu z hlediska gastronomie, výživy a nabídky.
- Kategorie jako významný sortiment z hlediska nutričních potřeb.
- Kategorie pitné vody a minerálních vod, nealkoholických nápojů, senzorické posuzování, nabídka.
- Sortiment čajů a kávy a jiných teplých nápojů, výroba a senzorické posuzování, specifika podávání.
- Světová produkce piva, sortiment rozdělený podle způsobů výroby a základních surovin.
- Víno - vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín
- Enogastronomie, víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
- Specifika podávání jednotlivých nápojů, dekantace, inventář.
- Bar - vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru
- Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomi
- Likéry - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomi
- Sestavení nabídky, speciální nabídka nápojového sortimentu.
- Trendy v nápojové praxi, báze u míšených nápojů
- Literature
- required literature
- RICHTER, F. NOVÁKOVÁ J., Pivo jako křen. Booksprint Olomouc: 2009, ISBN 978-80-86212-69-2
- BUŠINA, R. Barmanem od A do Z, Litera Brno: 2011. ISBN 978-80-85763-62-1
- THOMOVI, S. Z. M. Příběh čaje. Argo Praha: 2002. ISBN 80-7203-447-2
- KELBLOVÁ, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9.
- NORMANOVÁ, J. Káva. Danubianprint, Bratislava:1992. ISBN 80-7150-047-X
- GASNIER, V. Nápoje. Bratislava Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X.
- BUREŠOVÁ, Pavla and Pavel PAVLOUŠEK. Vše, co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat. Praha. Grada Publishing, 2014. ISBN 978-80-247-4351-6. Available from: https://dx.doi.org/. Určitě jste často na rozpacích, zda právě ochutnáváte dobré, nebo špatné víno. Podle etikety to obvykle nepoznáte. Možná ani nevíte, jak víno správně uchovávat, podávat a jak ho harmonicky skloubit s určitým typem jídla. Kniha vám odpoví nejen na tyto, a info
- Teaching methods
- lectures, group projects,
- Assessment methods
- written test, final project
- Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on completion of the course: z | zk
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: in blocks.
Note related to how often the course is taught: KS: 4|4|4, celkem 12.
- Enrolment Statistics (summer 2015, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2015/HO048