HO048 Beverages

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2018
Extent and Intensity
0/2. 3 credit(s). Recommended Type of Completion: z (credit). Other types of completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (lecturer)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je získat pokročilé teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se nápojové gastronomie. Studenti jsou seznámeni s definicí jednotlivých nápojů, kategorizací a specifiky různých nápojů, jejich výrobou, použitím, skladováním a servírováním. Pozornost je věnována rovněž obchodu s nápoji v České republice i ve světě. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti: Student má pokročilé poznatky týkající se nápojové gastronomie, výroby nápojů, obchodu s nápoji.
Schopnosti: Student je schopen nápoje správným způsobem servírovat, degustovat a zhodnotit jejich kvalitu a obchodní potenciál, zná inventář spojený se servírováním nápojů a dokáže ho používat.
Dovednosti: Student se dokáže orientovat v oblasti nápojové gastronomie v produkční i obchodní sféře.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Voda, nealkoholické nápoje, druhy a vlastnosti pro využití.
  • 2. Čaj – složení, kategorizace, servírování.
  • 3. Káva – úvod a původ kávy, druhy kávy.
  • 4. Pivo – složení, výroba, kategorizace piv.
  • 5. Víno – vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín.
  • 6. Enogastronomie – víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
  • 7. Enogastronomie – snoubení jídel s víny dle metody Body Deviation.
  • 8. Bar – vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru.
  • 9. Vodka a gin – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
  • 10. Rum a tequila – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
  • 11. Whisk(e)y – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
  • 12. Cognac a Brandy – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
  • 13. Likéry – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
Literature
    required literature
  • KELBLOVÁ, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9.
  • THOMOVI, S. Z. M. Příběh čaje. Argo Praha: 2002. ISBN 80-7203-447-2
  • MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
  • JOHNOVÁ, Dana. Pivo. Poděbrady: Vysoká škola hotelová v Praha 8, 2002, 80 pp. ISBN 80-86578-11-9. info
    not specified
  • VADIM, Charkovský. Jak na kávu. vydání první. Praha: Vadim Charkovský, 2013, 160 pp. ISBN 978-80-260-4965-4. info
Teaching methods (in Czech)
1. Teoretický výklad
2. Slepá degustace nápojů
3. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
4. Nácvik servírování nápojů
5. Exkurze
6. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybrané skupiny nápojů za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (popis výrobců, popis nápojů včetně organoleptických vlastností, distribuce a obchod, způsob servírování)
Assessment methods (in Czech)
Požadavky pro absolvování předmětu:
1. Docházka na cvičení minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny nápojů, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu.
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: z
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: in blocks.
Note related to how often the course is taught: KS: 4|4|4, celkem 12.
The course is also listed under the following terms winter 2013, winter 2014, summer 2015, summer 2016, summer 2017, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (summer 2018, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2018/HO048