HO048 Beverages

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2016
Extent and Intensity
2/2. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (lecturer)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Cílem předmětu je získat pokročilé teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se nápojové gastronomie. Studenti jsou seznámeni s definicí jednotlivých nápojů, kategorizací a specifiky různých nápojů, jejich výrobou, použitím, skladováním a servírováním. Pozornost je věnována rovněž obchodu s nápoji v České republice i ve světě. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti a dovednosti: absolventi předmětu mají pokročilé poznatky týkající se nápojové gastronomie, výroby nápojů, obchodu s nápoji; absolventi se dokáží orientovat v oblasti nápojové gastronomie v produkční i obchodní sféře. Absolventi jsou schopni nápoje správným způsobem servírovat, degustovat a zhodnotit jejich kvalitu a obchodní potenciál, znají inventář spojený se servírováním nápojů a dokáží ho používat.
Syllabus
  • 1. Úvod k předmětu, definice nápojů, historie nápojů; způsoby degustace nápojů
  • 2. Kategorizace nápojů, obchod s nápoji, marketing, faktory ovlivňující jejich cenu; servírování nápojů
  • 3. Víno – historie, definice, odrůdy vinné révy, vinohradnictví; degustace bílých vín
  • 4. Víno – výroba bílého, růžového, červeného, šumivého a fortifikovaného vína; degustace červených vín
  • 5. Víno – lahvování, zrání, marketing a obchod, enogastronomie; degustace šumivých a fortifikovaných vín
  • 6. Destiláty – rum, tequila, mezcal, sotol (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace rumů a tequil
  • 7. Destiláty – vodka, gin (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace vodek a ginů
  • 8. Destiláty – koňak, brandy, whisk(e)y (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace koňaků a whisk(e)y
  • 9. Likéry (dělení, historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace likérů
  • 10. Pivo – historie, definice, výroba a suroviny potřebné pro výrobu; degustace českých piv
  • 11. Pivo – kategorizace piv dle stupňovitosti, dle použitých surovin, dle zemí původu; degustace zahraničních piv
  • 12. Nealkoholické nápoje – káva a čaj; degustace káv a čajů
  • 13. Nealkoholické nápoje – voda, šťávy, limonády a další nealkoholické nápoje; degustace vod, šťáv a limonád
Literature
    required literature
  • THOMOVI, S. Z. M. Příběh čaje. Argo Praha: 2002. ISBN 80-7203-447-2
  • KELBLOVÁ, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9.
  • MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
  • JOHNOVÁ, Dana. Pivo. Poděbrady: Vysoká škola hotelová v Praha 8, 2002, 80 pp. ISBN 80-86578-11-9. info
    not specified
  • VADIM, Charkovský. Jak na kávu. vydání první. Praha: Vadim Charkovský, 2013, 160 pp. ISBN 978-80-260-4965-4. info
Teaching methods (in Czech)
1. Teoretický výklad
2. Slepá degustace nápojů
3. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
4. Nácvik servírování nápojů
5. Exkurze
6. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybrané skupiny nápojů za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (popis výrobců, popis nápojů včetně organoleptických vlastností, distribuce a obchod, způsob servírování)
Assessment methods (in Czech)
Požadavky pro absolvování předmětu:
1. Docházka na cvičení minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny nápojů, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 70 %.
4. Úspěšné absolvování ústní závěrečné zkoušky předmětu.
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: z | zk
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: in blocks.
Note related to how often the course is taught: KS: 4|4|4, celkem 12.
The course is also listed under the following terms winter 2013, winter 2014, summer 2015, summer 2017, summer 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2016, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2016/HO048