UCP:HO048 Beverages - Course Information
HO048 Beverages
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2023
- Extent and Intensity
- 0/2/0. 3 credit(s). Recommended Type of Completion: z (credit). Other types of completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (seminar tutor)
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu Nápojová gastronomie je získat pokročilé teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se nápojové gastronomie. Studenti jsou seznámeni s definicí jednotlivých nápojů, kategorizací a specifiky různých nápojů, jejich výrobou, použitím, skladováním a servírováním. Pozornost je věnována rovněž obchodu s nápoji v České republice i ve světě. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti: Student má pokročilé poznatky týkající se nápojové gastronomie, výroby nápojů, obchodu s nápoji.
Schopnosti: Student je schopne nápoje správným způsobem servírovat, degustovat a zhodnotit jejich kvalitu a obchodní potenciál, zná inventář spojený se servírováním nápojů a dokáže ho používat.
Dovednosti:Student se dokáže orientovat v oblasti nápojové gastronomie v produkční i obchodní sféře. - Syllabus (in Czech)
- 1. Úvod k předmětu, definice nápojů, historie nápojů; způsoby degustace nápojů
- 2. Kategorizace nápojů, obchod s nápoji, marketing, faktory ovlivňující jejich cenu; servírování nápojů
- 3. Víno – historie, definice, odrůdy vinné révy, vinohradnictví; degustace bílých a červených vín, výroba vína
- 4. Víno – lahvování, zrání, marketing a obchod, enogastronomie; degustace šumivých a fortifikovaných vín
- 5. Destiláty – rum, tequila, mezcal, sotol (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace rumů a tequil
- 6. Destiláty – vodka, gin (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace vodek a ginů
- 7. Destiláty – koňak, brandy, whisk(e)y (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace koňaků a whisk(e)y
- 8. Likéry (dělení, historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace likérů
- 9. Pivo – historie, definice, výroba a suroviny potřebné pro výrobu; degustace českých piv, kategorizace piv dle stupňovitosti, dle použitých surovin, dle zemí původu, degustace zahraničních piv
- 10. Nealkoholické nápoje – káva a čaj; degustace káv a čajů, voda, šťávy, limonády
- Literature
- required literature
- BUREŠOVÁ, P., PAVLOUŠEK, P. Vše, co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat. Praha: GradaPublishing, 2014. ISBN 978-80-247-4351-6.
- BUŠINA, R. Barmanem od A do Z.Brno: Litera, 2011. ISBN 978-80-85763-62-1
- Studijní opora: BUREŠOVÁ, P. Nápojová gastronomie. Praha: VŠH, 2015. 50 s.
- MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
- Teaching methods (in Czech)
- 1. Teoretický výklad
2. Participace na přípravě a realizaci degustací během cvičení
3. Slepá degustace nápojů
4. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
6. Exkurze podniků v oboru nápojové gastronomie - Assessment methods (in Czech)
- 1. Docházka minimálně 80 %.
2. Příprava a realizace degustací během cvičení, aktivní zapojení do cvičení.
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 60 %.
4. Absolvování slepé degustace s úspěšností alespoň 60 %. - Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on completion of the course: z
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: in blocks.
Note related to how often the course is taught: KS: 4|4|4, celkem 12.
- Enrolment Statistics (winter 2023, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2023/HO048