HO048 Beverages

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2020
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Recommended Type of Completion: z (credit). Other types of completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Jan Barták (alternate examiner)
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu Nápojová gastronomie je získat pokročilé teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se nápojové gastronomie. Studenti jsou seznámeni s definicí jednotlivých nápojů, kategorizací a specifiky různých nápojů, jejich výrobou, použitím, skladováním a servírováním. Pozornost je věnována rovněž obchodu s nápoji v České republice i ve světě. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti: Student má pokročilé poznatky týkající se nápojové gastronomie, výroby nápojů, obchodu s nápoji.
Schopnosti: Student je schopne nápoje správným způsobem servírovat, degustovat a zhodnotit jejich kvalitu a obchodní potenciál, zná inventář spojený se servírováním nápojů a dokáže ho používat.
Dovednosti:Student se dokáže orientovat v oblasti nápojové gastronomie v produkční i obchodní sféře.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod k předmětu, definice nápojů, historie nápojů; způsoby degustace nápojů
  • 2. Kategorizace nápojů, obchod s nápoji, marketing, faktory ovlivňující jejich cenu; servírování nápojů
  • 3. Víno – historie, definice, odrůdy vinné révy, vinohradnictví; degustace bílých a červených vín, výroba vína
  • 4. Víno – lahvování, zrání, marketing a obchod, enogastronomie; degustace šumivých a fortifikovaných vín
  • 5. Destiláty – rum, tequila, mezcal, sotol (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace rumů a tequil
  • 6. Destiláty – vodka, gin (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace vodek a ginů
  • 7. Destiláty – koňak, brandy, whisk(e)y (historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace koňaků a whisk(e)y
  • 8. Likéry (dělení, historie, výroba, producenti, obchod, servírování); degustace likérů
  • 9. Pivo – historie, definice, výroba a suroviny potřebné pro výrobu; degustace českých piv, kategorizace piv dle stupňovitosti, dle použitých surovin, dle zemí původu, degustace zahraničních piv
  • 10. Nealkoholické nápoje – káva a čaj; degustace káv a čajů, voda, šťávy, limonády
Literature
    required literature
  • BUREŠOVÁ, P., PAVLOUŠEK, P. Vše, co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat. Praha: GradaPublishing, 2014. ISBN 978-80-247-4351-6.
  • BUŠINA, R. Barmanem od A do Z.Brno: Litera, 2011. ISBN 978-80-85763-62-1
  • Studijní opora: BUREŠOVÁ, P. Nápojová gastronomie. Praha: VŠH, 2015. 50 s.
  • MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
Teaching methods (in Czech)
1. Teoretický výklad
2. Participace na přípravě a realizaci degustací během cvičení
3. Slepá degustace nápojů
4. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
6. Exkurze podniků v oboru nápojové gastronomie
Assessment methods (in Czech)
1. Docházka minimálně 80 %.
2. Příprava a realizace degustací během cvičení, aktivní zapojení do cvičení.
3. Absolvování zápočtového testu s úspěšností alespoň 60 %.
4. Absolvování slepé degustace s úspěšností alespoň 60 %.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: z
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: in blocks.
Note related to how often the course is taught: KS: 4|4|4, celkem 12.
The course is also listed under the following terms winter 2013, winter 2014, summer 2015, summer 2016, summer 2017, summer 2018, winter 2019, winter 2021, winter 2022, winter 2023, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2020, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2020/HO048