HO069 Technologie výroby míšených nápojů

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2025
Rozsah
0/2/0. 3-3-3. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Jan Barták (cvičící)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (cvičící)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 72 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 31/72, pouze zareg.: 0/72
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cíl předmětu: Cílem předmětu je osvojení odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky práce barmana v jednotlivých speciálních provozech. Student si osvojí znalosti technického vybavení včetně znalostí používání těchto technických komponentů ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice barových provozů.
Výstupy z učení
Znalosti: Student umí použít definice a principy nutné pro provoz barových zařízení. Používá znalostí z hygienických standardů nutných při výrobě a provozu nového gastronomického směru.
Schopnosti: Absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz ve všech typech barových provozů. Student dokáže předkládat odůvodněná, argumentačně promyšlená a racionální rozhodnutí na základě nabytých znalostí.
Dovednosti: Absolvent kurzu dovede využít základní společenské a odborné znalosti techniky v provozní praxi.
Osnova
  • 1. Seznámení s hygienickými předpisy, bezpečnost práce, úvod do předmětu.
  • 2. Osobnost barmana, vrozené a získané zkušenosti, etika a etiketa za barovým pultem. Etický kodex barmana.
  • 3. Seznámení s inventářem, použití inventáře při přípravě drinků za použití vody.
  • 4. Vznik barmanství, založení IBA a CBA, mýty o vzniku koktejlů, vznik koktejlbarů v Evropě.
  • 5. Sirupy, likéry a vermouthy jako modifikátor, použití při míchaní drinků.
  • 6. Zbožíznalství: Výroba vodky, historie a současnost této komodity, ukázky přípravy drinků z vodky.
  • 7. Historie ginu, dělení ginu, příprava drinků z ginu (nejmixovatelnější komodity).
  • 8. Historie a výroba rumu, ukázka přípravy drinků s použitím rumu jako báze.
  • 9. Výroba tequily, mezcalu (sotolu) včetně ukázek přípravy těchto bází.
  • 10. Historie a výroba whisky, whiskey a bourbonu. Ukázky míšených nápojů z těchto komodit a zařazení na menu.
  • 11. Výroba a historie koňaku, brandy. Ukázka míchání drinků z koňaku a brandy, zařazení na menu.
  • 12. Přednáška o nových trendech v barmanství a ukázky molekulární mixologie.
  • 13. Shrnutí učiva.
Literatura
  • ZELENÝ, J. Technologie výroby míšených nápojů. Dostupné v IS VŠH.
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9.
  • MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8.
Výukové metody
Teoretický výklad
Nácvik míchání koktejlů
Samostatná práce studentů - praktická i teoretická činnost
Degustace nápojů
Metody hodnocení
Zápočtový test
Prezentace technologie přípravy vybraných 5 koktejlů asociace IBA
účast na cvičeních (min. 80 %)
Informace učitele
Studenti distančního studia vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané seminární práce student nemůže absolvovat zápočet. Příklady témat seminárních prací:
Historie barmanství a jeho geneze, americký a evropský kontext
Molekulární mixologie a další současné trendy
Komparace koktejlů na bázi nezrajících destilátů
Komparace koktejlů na bázi zrajících destilátů
Současná situace barmanství v ČR z provozní perspektivy – koktejlové a americké bary
Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, léto 2013, zima 2013, léto 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, zima 2023, léto 2024.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2025/HO069