HO063 Special Gastronomy: Services

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2010
Extent and Intensity
0/0. 3 credit(s). Recommended Type of Completion: z (credit). Other types of completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (lecturer)
Ing. Dana Johnová (lecturer)
Ing. Blanka Zimáková (lecturer)
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět H0 063 Speciální gastronomie-služby má za úkol rozšířit a prohloubit znalosti a dovednosti studentů v oblasti gastronomie se zaměřením na servis pokrmů a nápojů a barmanství. Výuka navazuje na kompetence a dovednosti, které studenti získali v předmětu Gastronomické služby–servis, kulinářství. Formou řešení teoretických i praktických problémů se studenti seznámí s novými trendy a s inovacemi v gastronomii. Činnost bude zaměřena na servis speciálních pokrmů a nápojů, práci u stolu hosta, kvalitu poskytovaných služeb, zážitkovou gastronomii, legislativu, nové barové trendy a receptury. Důraz bude kladen také na komunikaci se zákazníkem a na tvorbu vhodné nabídky v gastronomii. Znalosti: V předmětu HO 063 Speciální gastronomie – servis dojde k rozšíření znalostí studenta především v oblasti servisu pokrmů a nápojů, v oblasti barmanství a dále v oblasti tvorby nabídky. Kompetence: Student by měl být schopen po absolvování předmětu HO 063 zvládat obsluhu hostů v jakémkoliv restauračním zařízení, měl by dokázat připravit a realizovat gastronomické akce a vytvořit vhodnou a odpovídající nabídku. Dovednosti: Absolvováním předmětu HO 063 by měl být student schopen, dokonale zvládat servis pokrmů a nápojů včetně složité obsluhy a vše ostatní, co s obsluhou hostů souvisí. Měl by zvládnout sestavit jídelní, nápojový lístek a menu, dokázat připravit a zajistit realizaci jakékoliv gastronomické akce. Mezi získané dovednosti patří také kromě servisu komunikace se zákazníkem, uplatnění nápadů a kreativita především se zaměřením na podporu prodeje. Součástí dovedností by měla být i schopnost vést gastronomický podnik.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Inovace inventáře a nové trendy v gastronomii. 2. Inovace produktu, nabídka, volba vhodné formy a způsobu – příklady 3. Jednoduchá a složitá obsluha v praxi, komunikace se zákazníkem 4.-5. Příprava a realizace gastronomických akcí 6. Podpora prodeje v gastronomii – praktické návrhy 7. Způsoby nabídky sýrů, ovoce, zeleninových salátů, moučníků, masitých pokrmů, práce u stolu hosta. 8. Mixologie jednotlivých nápojových skupin. 9. Kreativní stavba drinků z hlediska kompozice nápojů a zdobných prvků. 10.Příprava horkých a hořících drinků, bezpečnostní předpisy práci. 11.Tradiční exotické drinky z hlediska náročnosti přípravy a stavby nápoje. 12.Nové trendy v mixologii. 13.Tréninková příprava s důrazem na profesionální práci barmana z hlediska komunikace, hygieny a dovednosti.
Literature
    required literature
  • BUREŠOVÁ, Pavla and Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
  • MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
    recommended literature
  • METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • Odborné časopisy: Food service, COT, Hotel a Restaurant/Sommelier, Bar Life a další
Teaching methods (in Czech)
Informace ke kombinované nebo distanční formě Rozsah konzultací (soustředění):2; 2–2; celkem 4 Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly Studenti kombinované formy vypracují seminární práci na zvolené téma, které se váže k danému předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat literaturou a dalšími zdroji. Práce je součástí celkového hodnocení studenta
Assessment methods (in Czech)
Metody výuky a studijní zátěž Obsah předmětu: Počet hodin studijní zátěže Prezenční studium/Kombinované studium Přednášky: 0/20 Cvičení: 39/0 Samostatná příprava: 39/58 Celkem: 78/78 Požadavky na zakončení:Druh/Váha (v %) Prezenční studium/Kombinované studium Písemný test: 70/80 Seminární práce: 10/20 Praktické dovednosti: 20/0 Celkem: 100/100 Zvláštní podmínky a podrobnosti: Min.70% účast na cvičeních (prez.)
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, winter 2013, Summer 2014, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2010, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2010/HO063