UCP:HO063 Specialized Gastronomy - Se - Course Information
HO063 Specialized Gastronomy - Services
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2022
- Extent and Intensity
- 0/3/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Zbyněk Vinš (seminar tutor)
- Guaranteed by
- Contact Person: Ing. Zbyněk Vinš
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 72 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 9/72, only registered: 0/72 - fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je rozšířit a prohloubit znalosti a dovednosti studentů v oboru gastronomie se zaměřením na servis jídel a nápojů. Výuka navazuje na kompetence a dovednosti, které studenti získali v předmětu Gastronomie - servis. Formou řešení teoretických i praktických problémů se studenti seznámí s novými trendy a s inovacemi v gastronomii. Činnost bude zaměřena na servis jídel a nápojů, na práci u stolu hosta, přípravu a realizaci společenských akcí, kvalitu poskytovaných služeb, zážitkovou gastronomii, legislativu. Důraz bude kladen také na komunikaci se zákazníkem a na tvorbu vhodné nabídky. Znalosti: V předmětu Speciální gastronomie – servis dojde k rozšíření znalostí studenta především v oblasti servisu pokrmů a nápojů,v oblasti přípravy a realizace společenských gastronomických akcí a v oblasti tvorby nabídky. Schopnosti: Student by měl být schopen po absolvování předmětu zvládat obsluhu hostů v jakémkoliv restauračním zařízení, měl by dokázat připravit a realizovat gastronomické akce a vytvořit vhodnou a odpovídající nabídku, měl by být schopen řídit pracovníky zajišťující obsluhu hostů při a la cartovém provozu i při společenských akcích. Dovednosti: Absolvováním předmětu Speciální gastronomie - servis by měl být student schopen, dokonale zvládat servis pokrmů a nápojů včetně složité obsluhy a vše ostatní, co s obsluhou hostů souvisí. Měl by zvládnout sestavit jídelní, nápojový lístek a menu, dokázat připravit a zajistit realizaci jakékoliv gastronomické akce. Mezi získané dovednosti patří kromě servisu také komunikace se zákazníkem, organizace práce a vedení týmu, uplatnění nápadů a kreativita především se zaměřením na podporu prodeje. Součástí dovedností by měla být i schopnost vést gastronomický podnik.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Inovace inventáře a nové trendy v gastronomii 2. Inovace produktu a nabídky, volba vhodné formy a způsoby – příklady 3. Jídelní a nápojový lístek, menu 4. Jednoduchá obsluha v praxi, servis nápojů, komunikace se zákazníkem¨, organizace práce 5. Složitá obsluha v praxi - tranžírování 6. Složitá obsluha v praxi - flambování 7. Složitá obsluha v praxi - příprava a servis fondue 8. Způsoby nabídky sýrů, ovoce, zeleninových salátů, moučníků 9. Příprava gastronomických akcí- nabídka,pracovní příkaz 10.Příprava a realizace gastronomické akce - banket, banketní obsluha, organizace práce 11.Příprava a realizace gastronomické akce - recepce, koktejl 12.Podpora prodeje v gastronomii – praktické návrhy 13.Exkurze do gastronomických provozů
- Literature
- required literature
- ZIMÁKOVÁ, Blanka and Pavla BUREŠOVÁ. Gastronomické služby - servis (Gastronomy - Services). Třetí přepracované vydání. Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o., 2016, 155 pp. 158-01-16. ISBN 978-80-87411-80-3. info
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK and Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby (Gastronomy Services). Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 pp. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- recommended literature
- METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- ZIMÁKOVÁ, Blanka. Speciální gastronomie - služby, studijní opora pro kombinovanou formu studia. Online. 2016, 37 pp. info
- Náhradní obsah: Odborné časopisy: COT, Hotel a Restaurant/Sommelier a další
- Teaching methods (in Czech)
- Zabezpečení gastronomického provozu po stránce teoretické i praktické: ukázky servisu a složité obsluhy - vyučující a následně studenti; společné i samostatné řešení zadaných úkolů včetně jejich vyhodnocení; prezentace zadaného odborného téma. Studenti kombinované formy vypracují seminární práci na zvolené téma, které se váže k danému předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném oboru, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Práce je součástí celkového hodnocení studenta.
- Assessment methods (in Czech)
- Metody výuky a studijní zátěž Obsah předmětu: Počet hodin studijní zátěže Prezenční studium/Kombinované studium Přednášky: 0/6 Cvičení: 39/0 Požadavky na zakončení:Druh/Váha (v %) Prezenční studium/Kombinované studium Písemný test: 40/80 Seminární práce: 30/20 Praktické dovednosti: 30/0 Celkem: 100/100 Zvláštní podmínky a podrobnosti: Min.80% účast na cvičeních (prez.)
- Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: KS: 3-3-3.
General note: volitelný předmět.
Information on course enrolment limitations: Doporučený ročník/semestr: 2/3
- Enrolment Statistics (winter 2022, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2022/HO063