UCP:HO048 Beverages - Course Information
HO048 Beverages
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2018
- Extent and Intensity
- 0/2. 3 credit(s). Recommended Type of Completion: z (credit). Other types of completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (lecturer)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je získat pokročilé teoretické i praktické znalosti a dovednosti týkající se nápojové gastronomie. Studenti jsou seznámeni s definicí jednotlivých nápojů, kategorizací a specifiky různých nápojů, jejich výrobou, použitím, skladováním a servírováním. Pozornost je věnována rovněž obchodu s nápoji v České republice i ve světě. Teoretický výklad je doplněn praktickou degustací, diskusí, samostatnou prací studentů, nácvikem servírování a odbornou exkurzí.
Znalosti: Student má pokročilé poznatky týkající se nápojové gastronomie, výroby nápojů, obchodu s nápoji.
Schopnosti: Student je schopen nápoje správným způsobem servírovat, degustovat a zhodnotit jejich kvalitu a obchodní potenciál, zná inventář spojený se servírováním nápojů a dokáže ho používat.
Dovednosti: Student se dokáže orientovat v oblasti nápojové gastronomie v produkční i obchodní sféře. - Syllabus (in Czech)
- 1. Voda, nealkoholické nápoje, druhy a vlastnosti pro využití.
- 2. Čaj – složení, kategorizace, servírování.
- 3. Káva – úvod a původ kávy, druhy kávy.
- 4. Pivo – složení, výroba, kategorizace piv.
- 5. Víno – vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín.
- 6. Enogastronomie – víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
- 7. Enogastronomie – snoubení jídel s víny dle metody Body Deviation.
- 8. Bar – vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru.
- 9. Vodka a gin – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- 10. Rum a tequila – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- 11. Whisk(e)y – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- 12. Cognac a Brandy – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- 13. Likéry – vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- Literature
- required literature
- KELBLOVÁ, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9.
- THOMOVI, S. Z. M. Příběh čaje. Argo Praha: 2002. ISBN 80-7203-447-2
- MIKŠOVIC, Alexander. Bar. CONSOFF, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-254-3983-8. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- JOHNOVÁ, Dana. Pivo. Poděbrady: Vysoká škola hotelová v Praha 8, 2002, 80 pp. ISBN 80-86578-11-9. info
- recommended literature
- GASNIER, V. Nápoje. Bratislava Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X.
- BUŠINA, R. Barmanem od A do Z, Litera Brno: 2011. ISBN 978-80-85763-62-1
- BUREŠOVÁ, Pavla and Pavel PAVLOUŠEK. Vše, co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat. Praha. Grada Publishing, 2014. ISBN 978-80-247-4351-6. Available from: https://dx.doi.org/. Určitě jste často na rozpacích, zda právě ochutnáváte dobré, nebo špatné víno. Podle etikety to obvykle nepoznáte. Možná ani nevíte, jak víno správně uchovávat, podávat a jak ho harmonicky skloubit s určitým typem jídla. Kniha vám odpoví nejen na tyto, a info
- not specified
- VADIM, Charkovský. Jak na kávu. vydání první. Praha: Vadim Charkovský, 2013, 160 pp. ISBN 978-80-260-4965-4. info
- Teaching methods (in Czech)
- 1. Teoretický výklad
2. Slepá degustace nápojů
3. Diskuse a porovnání výsledků s přednášejícím
4. Nácvik servírování nápojů
5. Exkurze
6. Samostatná práce studentů - zpracování a prezentace vybrané skupiny nápojů za použití odborné literatury, odborných periodik a databáze EBSCO (popis výrobců, popis nápojů včetně organoleptických vlastností, distribuce a obchod, způsob servírování) - Assessment methods (in Czech)
- Požadavky pro absolvování předmětu:
1. Docházka na cvičení minimálně 80 %.
2. Zpracování a prezentace vybrané skupiny nápojů, aktivní zapojení během cvičení (degustace, prezentace vlastních výsledků, diskuse, účastnění se nácviků servírování, účast na exkurzích).
3. Absolvování zápočtového testu. - Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on completion of the course: z
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: in blocks.
Note related to how often the course is taught: KS: 4|4|4, celkem 12.
- Enrolment Statistics (summer 2018, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2018/HO048