UCP:HO041 Servis a kulinářství - Informace o předmětu
HO041 Gastronomie – servis
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2015
- Rozsah
- 2/2. 4-4-4. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Blanka Zimáková (přednášející)
Ing. Blanka Zimáková (cvičící) - Garance
- Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Blanka Zimáková - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky obsluhy v jednotlivých gastronomických provozech. Naučit studenty technickému vybavení odbytových středisek ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice provozu.
Znalosti: student umí definovat principy gastronomie včetně servisu, gastronomických a hygienických standardů.
Dovednosti: absolvent dovede využívat základní společenské a odborné techniky v provozní praxi
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz v malých gastronomických provozech. - Osnova
- 1.Seznámení s pojmy
- 2.Vývoj gastronomie a gastronomických služeb
- 3.Pracovníci v obsluze
- 4.Provozní inventář používaný v obsluze
- 5.Organizace práce v gastronomických provozech
- 6.Techniky obsluhy a systémy obsluhy
- 7.Podávání, snídaní, obědů a večeří
- 8.Gastronomie a pravidla uplatňovaná při sestavování nabídky
- 9.Sestavování jídelních lístků a menu
- 10.Společensko-gastronomické akce - banket (příprava, protokol, servis)
- 11.Recepce, galarecepce, cocktail, wine párty aj.
- 12.Složitá obsluha - využití v současných provozech
- 13.Trendy
- Literatura
- povinná literatura
- BUREŠOVÁ, Zimáková. Gastronomické služby- servis. druhé. Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o., 2010, 155 s. ISBN 978-80-87411-06-3. info
- doporučená literatura
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK a Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 s. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- Sylvia Meyer; Christel Spuhler; Edy Schmid. Professional Table Service. Van Nostrand Reinhold: 1990. ISBN 9780442239824
- BUREŠOVÁ, Pavla. Studijní opora k předmětu HO041 Gastronomické služby-servis. 2013. info
- JEAN ANTHELME BRILLAT-SAVARIN, Physiologie du goût (The Physiology of Taste), 1970, ISBN – 978- 014- 044614-2
- Výukové metody
- Teoretická příprava je vyučována formou přednášky doplněná skupinovou diskusí. Praktická cvičení jsou vyučována v identickém provozním prostředí speciálně vybavených učeben pro servis.
- Metody hodnocení
- Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních činností. Ústní zkouška 20% Písemná zkouška 80% Celkem 100% Zvláštní podmínky a podrobnosti 80% účast na cvičení -
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V každém modulu studenti vypracují dílčí studie. Studenti v předstihu předkládají řešení dílčích úkolů, jež jsou následně vyhodnoceny. Obtížná témata jsou zopakována, znalosti jsou ověřovány průběžbě. Závěrečný tutoriál je zaměřen na vyhodnocení všech dílčích úkolů. Důraz je kladen na klíčová a problémová témata včetně zopakování okruhů k závěrečné zkoušce. Studenti jsou seznámeni s organizací písemných zkoušek včetně způsobu hodnocení.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 4-4-4 tj. 12h celkem.
- Statistika zápisu (zima 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2015/HO041