UCP:HO041 Gastronomie - servis - Informace o předmětu
HO041 Gastronomie – servis
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2017
- Rozsah
- 2/2/0. 4-4-4. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Blanka Zimáková (přednášející)
Ing. Blanka Zimáková (cvičící) - Garance
- Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Blanka Zimáková - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky obsluhy v jednotlivých gastronomických provozech. Naučit studenty technickému vybavení odbytových středisek ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice provozu.
Znalosti: student umí definovat principy gastronomie včetně servisu, gastronomických a hygienických standardů.
Dovednosti: absolvent dovede využívat základní společenské a odborné techniky v provozní praxi
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz v malých gastronomických provozech. - Osnova
- 1.Seznámení s pojmy
- 2.Vývoj gastronomie a gastronomických služeb
- 3.Pracovníci v obsluze
- 4.Provozní inventář používaný v obsluze
- 5.Organizace práce v gastronomických provozech
- 6.Techniky obsluhy a systémy obsluhy
- 7.Podávání, snídaní, obědů a večeří
- 8.Gastronomie a pravidla uplatňovaná při sestavování nabídky
- 9.Sestavování jídelních lístků a menu
- 10.Společensko-gastronomické akce - banket (příprava, protokol, servis)
- 11.Recepce, galarecepce, cocktail, wine párty aj.
- 12.Složitá obsluha - využití v současných provozech
- 13.Trendy v gastronomii
- Literatura
- povinná literatura
- ZIMÁKOVÁ, Blanka a Pavla BUREŠOVÁ. Gastronomické služby - servis. Třetí přepracované vydání. Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o., 2016, 155 s. 158-01-16. ISBN 978-80-87411-80-3. info
- doporučená literatura
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK a Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 s. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- Sylvia Meyer; Christel Spuhler; Edy Schmid. Professional Table Service. Van Nostrand Reinhold: 1990. ISBN 9780442239824
- ZIMÁKOVÁ, Blanka. Gastronomie - servis, studijní opora pro kombinovanou formu studia. Online. 2016, 31 s. info
- Výukové metody
- Teoretická příprava je vyučována formou přednášky doplněná skupinovou diskusí. Praktická cvičení se konají v identickém provozním prostředí v učebnách vybavených pro servis pokrmů a nápojů.
- Metody hodnocení
- PS: Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních činností. Ústní zkouška 30%; Písemná zkouška 70%; Celkem 100%. Zvláštní podmínky a podrobnosti: 80% účast na cvičeních
- Navazující předměty
- Informace učitele
- KS: V každém modulu jsou předkládány, společně řešeny, diskutovány a vyhodnoceny různé případové studie. Obtížná témata jsou zopakována, znalosti jsou ověřovány průběžbě. Závěrečný tutoriál je zaměřen na vyhodnocení všech dílčích úkolů. Důraz je kladen na klíčová a problémová témata včetně zopakování okruhů k závěrečné zkoušce. Studenti jsou seznámeni s organizací písemných zkoušek včetně způsobu hodnocení.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 4-4-4 tj. 12h celkem.
- Statistika zápisu (zima 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2017/HO041