UCP:HO041 Gastronomie – servis - Informace o předmětu
HO041 Gastronomie – servis
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2021
- Rozsah
- 2/2/0. 5-5-5. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Lada Popl Petránková (přednášející)
Ing. Lada Popl Petránková (cvičící) - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je osvojit si odborné znalostí a dovedností týkající se organizace práce, techniky obsluhy v jednotlivých gastronomických provozech a naučit studenty technickému vybavení odbytových středisek ve vztahu k provozním potřebám a ekonomice provozu.
- Výstupy z učení
- Znalosti: Student umí definovat principy gastronomie včetně servisu, gastronomických a hygienických standardů. Schopnosti: Student je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz v malých gastronomických provozech. Dovednosti: Student dovede využívat základní společenské a odborné techniky v provozní praxi.
- Osnova
- 1.Seznámení s pojmy 2.Vývoj gastronomie a gastronomických služeb 3.Pracovníci v obsluze 4.Provozní inventář používaný v obsluze 5.Organizace práce v gastronomických provozech 6.Techniky obsluhy a systémy obsluhy 7.Podávání, snídaní, obědů a večeří 8.Gastronomie a pravidla uplatňovaná při sestavování nabídky 9.Sestavování jídelních lístků a menu 10.Společensko-gastronomické akce - banket (příprava, protokol, servis) 11.Recepce, galarecepce, cocktail, wine party aj. 12.Složitá obsluha - využití v současných provozech 13.Trendy v gastronomii
- Literatura
- povinná literatura
- ZIMÁKOVÁ, Blanka a Pavla BUREŠOVÁ. Gastronomické služby - servis. Třetí přepracované vydání. Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o., 2016, 155 s. 158-01-16. ISBN 978-80-87411-80-3. info
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK a Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 s. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- Výukové metody
- Teoretická příprava - přednášky doplněné skupinovou diskusí. Praktická cvičení se konají v identickém provozním prostředí v odborných učebnách vybavených pro servis pokrmů a nápojů.
- Metody hodnocení
- Prezenční studium: Zápočet - min.75% účast na cvičeních, praktické ověření zvládnutí základních pracovních činností, aktivita v hodině. Zkouška pro PS i KS: písemný test a následná ústní zkouška
- Informace učitele
- KS: V každém modulu jsou předkládány, společně řešeny, diskutovány a vyhodnoceny různé případové studie. Obtížná témata jsou zopakována, znalosti jsou ověřovány průběžbě. Závěrečný tutoriál je zaměřen na vyhodnocení všech dílčích úkolů. Důraz je kladen na klíčová a problémová témata včetně zopakování okruhů k závěrečné zkoušce. Studenti jsou seznámeni s organizací písemných zkoušek včetně způsobu hodnocení. K předmětu je vypracována studijní opora, která je uveřejněná také v informačním systému VŠH. Studenti kombinované formy studia si mohou ověřovat své znalosti pomocí testů a znalostních kvízů. Studenti kombinované formy vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané seminární práce student nemůže absolvovat zkoušku. Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 5-5-5 tj. 15h celkem.
- Statistika zápisu (zima 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2021/HO041