HO026 Fundamentals of Hospitality and Gastronomy

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2023
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA (lecturer)
Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Petr Studnička, PhD.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je připravit studenta tak, aby byl schopen získané informace o hotelnictví a gastronomii využívat v praxi. Student si osvojí kategorizaci a klasifikaci ubytovacích zařízení. Pozná vzorovou organizační strukturu hotelu a jeho jednotlivých úseků. Pronikne do základů hotelového provozu v rámci hotelové integrace a získá informace o hotelových skupinách a řetězcích, způsobech řízení hotelů a rezervačních systémech. Získá relevantní informace o globální i regionální gastronomii, a to i v oblasti nápojové gastronomie. Pomocí analýzy a syntézy, v rámci případové studie, aplikuje a konfrontuje získané znalosti.
Learning outcomes (in Czech)
Znalosti: Student umí popsat činnosti jednotlivých stupňů hotelového a gastronomického managementu včetně pracovních pozic. Schopnosti: Student je schopen vysvětlit odbornou terminologii a trendy v oboru. Dovednosti: Student dovede uplatnit poznatky o klasifikaci ubytovacích zařízeních, daných kategoriích a jejich zatřídění ve vytváření nabídky služeb, dovede vysvětlit význam gastronomie, s ohledem na bezpečnost a ochranu zdraví a vhodně uplatnit gastronomii při sestavování nabídky a balíčků služeb.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Historický vývoj hotelnictví v globálním, evropském a národním měřítku. 2. Druhy ubytovacích zařízení, kategorizace, klasifikace a certifikace ubytovacích zařízení. 3. Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR a v zahraničí – význam a účel. 4. Organizační struktura hotelu – vysvětlení pojmu, faktory. 5. Hotelové úseky, jejich úkoly a personální obsazení. 6. Integrační procesy v hotelnictví – terminologie hotelová skupina, hotelový řetězec, výhody a nevýhody. 7. Smlouva o řízení a franchisingu jako způsob provozování hotelu. 8. Systémy bezpečnosti v hotelu a restauraci. 9. Organizace řídící hotelový průmysl ve světě, v EU a v ČR. 10. Vývoj gastronomie a její význam v cestovním ruchu. 11. Gastronomická pravidla a jejich využití. 12. Trendy v hotelnictví a gastronomii. 13. Vyhodnocení případových studií.
Literature
    recommended literature
  • BERÁNEK, Jaromír. Moderní řízení hotelového provozu. Páté přepracované vydání. Praha 3 - Žižkov: Mag CONSULTING, 2013, 338 pp. ISBN 978-80-86724-45-4. info
  • KŘÍŽEK, Felix and Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. info
    not specified
  • HORÁKOVÁ, V. Základy hotelnictví a gastronomie. Praha: VŠH, 2017. 73 s. Dostupné v IS VŠH.
Assessment methods (in Czech)
Ústní zkouška. Rešerše vědeckých článků na zadané téma.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on completion of the course: klicovy_predmet
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: KS: 5/5/5.
Information on the extent and intensity of the course: 5/5/5.
Information on course enrolment limitations: 1/1
The course is also listed under the following terms Winter 2009, Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, Summer 2013, winter 2013, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2023, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2023/HO026