UCP:HO026 Fundamentals of Hospitality an - Course Information
HO026 Fundamentals of Hospitality and Gastronomy
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2023
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA (lecturer)
Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer) - Guaranteed by
- Ing. Petr Studnička, PhD.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je připravit studenta tak, aby byl schopen získané informace o hotelnictví a gastronomii využívat v praxi. Student si osvojí kategorizaci a klasifikaci ubytovacích zařízení. Pozná vzorovou organizační strukturu hotelu a jeho jednotlivých úseků. Pronikne do základů hotelového provozu v rámci hotelové integrace a získá informace o hotelových skupinách a řetězcích, způsobech řízení hotelů a rezervačních systémech. Získá relevantní informace o globální i regionální gastronomii, a to i v oblasti nápojové gastronomie. Pomocí analýzy a syntézy, v rámci případové studie, aplikuje a konfrontuje získané znalosti.
- Learning outcomes (in Czech)
- Znalosti: Student umí popsat činnosti jednotlivých stupňů hotelového a gastronomického managementu včetně pracovních pozic. Schopnosti: Student je schopen vysvětlit odbornou terminologii a trendy v oboru. Dovednosti: Student dovede uplatnit poznatky o klasifikaci ubytovacích zařízeních, daných kategoriích a jejich zatřídění ve vytváření nabídky služeb, dovede vysvětlit význam gastronomie, s ohledem na bezpečnost a ochranu zdraví a vhodně uplatnit gastronomii při sestavování nabídky a balíčků služeb.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Historický vývoj hotelnictví v globálním, evropském a národním měřítku. 2. Druhy ubytovacích zařízení, kategorizace, klasifikace a certifikace ubytovacích zařízení. 3. Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR a v zahraničí – význam a účel. 4. Organizační struktura hotelu – vysvětlení pojmu, faktory. 5. Hotelové úseky, jejich úkoly a personální obsazení. 6. Integrační procesy v hotelnictví – terminologie hotelová skupina, hotelový řetězec, výhody a nevýhody. 7. Smlouva o řízení a franchisingu jako způsob provozování hotelu. 8. Systémy bezpečnosti v hotelu a restauraci. 9. Organizace řídící hotelový průmysl ve světě, v EU a v ČR. 10. Vývoj gastronomie a její význam v cestovním ruchu. 11. Gastronomická pravidla a jejich využití. 12. Trendy v hotelnictví a gastronomii. 13. Vyhodnocení případových studií.
- Literature
- required literature
- HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA and Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý - Ubytovací služby. 1st ed. Praha: Wolters Kluwer, 2016, 352 pp. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie, 2. svazek. ISBN 978-80-7552-253-5. info
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK and Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby (Gastronomy Services). Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 pp. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- recommended literature
- BERÁNEK, Jaromír. Moderní řízení hotelového provozu. Páté přepracované vydání. Praha 3 - Žižkov: Mag CONSULTING, 2013, 338 pp. ISBN 978-80-86724-45-4. info
- KŘÍŽEK, Felix and Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0. info
- not specified
- HORÁKOVÁ, V. Základy hotelnictví a gastronomie. Praha: VŠH, 2017. 73 s. Dostupné v IS VŠH.
- Assessment methods (in Czech)
- Ústní zkouška. Rešerše vědeckých článků na zadané téma.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on completion of the course: klicovy_predmet
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: KS: 5/5/5.
Information on the extent and intensity of the course: 5/5/5.
Information on course enrolment limitations: 1/1
- Enrolment Statistics (summer 2023, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2023/HO026