UCP:HO026 Fundamentals of Hospitality an - Course Information
HO026 Fundamentals of Hospitality and Gastronomy
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2016
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Stanislava Belešová, PhD. (lecturer)
Ing. Mgr. Vladana Horáková, MBA (lecturer) - Guaranteed by
- Ing. Stanislava Belešová, PhD.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je připravit absolventa tak, aby byl schopen získané informace o hotelnictví a gastronomii využívat v praxi. Student si osvojí kategorizaci a klasifikaci ubytovacích zařízení. Pozná vzorovou organizační strukturu hotelu a jeho jednotlivých úseků. Pronikne do základů hotelového provozu, v rámci hotelové integrace a získá informace o hotelových skupinách a řetězcích, způsobech řízení hotelů a rezervačních systémech. Získá relevantní informace o globální i regionální gastronomii, a to jak v oblasti obecné, tak i v oblasti nápojové gastronomie. Pomocí analýzy a syntézy, v rámci případové studie, aplikuje a konfrontuje získané znalosti.
Znalosti: Student umí popsat činnosti jednotlivých stupňů hotelového a gastronomického managementu včetně pracovních pozic.
Schopnosti: Student je schopen vysvětlit odbornou terminologii a trendy v oboru.
Dovednosti: Student dovede uplatnit poznatky o klasifikaci ubytovacích zařízeních, daných kategoriích a jejich zatřídění ve vytváření nabídky služeb, dovede vysvětlit význam gastronomie, s ohledem na bezpečnost a zdraví a vhodně uplatnit gastronomii při sestavování nabídky a balíčků služeb. - Syllabus (in Czech)
- 1. Vývoj hotelnictví.
- 2. Druhy ubytovacích zařízení, kategorizace ubytovacích zařízení
- 3. Klasifikace ubytovacích zařízení v ČR a v zahraničí. Její význam a účel.
- 4. Organizační struktura hotelu – vysvětlení pojmu, faktory, které ji ovlivňují.
- 5. Hotelové úseky, jejich úkoly a personální obsazení.
- 6. Integrační procesy v hotelnictví – terminologie hotelová skupina, hotelový řetězec, výhody a nevýhody.
- 7. Smlouva o řízení a franchizing jako způsob provozování hotelu
- 8. Systémy bezpečnosti v hotelu
- 9. Organizace řídící hotelový průmysl v ČR a ve světě
- 10. Vývoj gastronomie a její význam v cestovním ruchu.
- 11. Gastronomická pravidla a jejich využití.
- 12. Trendy v hotelnictví a gastronomii
- 13. Prezentace případových studií.
- Literature
- required literature
- HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA and Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý - Ubytovací služby. 1st ed. Praha: Wolters Kluwer, 2016, 352 pp. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie, 2. svazek. ISBN 978-80-7552-253-5. info
- BELEŠOVÁ, Stanislava and Vladimír FILIP. Studijní opora HO026 Základy hotelnictví a gastronomie. Online. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2016, 73 pp. info
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK and Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby (Gastronomy Services). Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 pp. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- recommended literature
- KŘÍŽEK, F. – NEUFUS, J. Moderní hotelový management, 2. vyd. Praha: Grada, 2014. 224 s., ISBN 978-80-247-4835-1.
- BERÁNEK, J. Moderní řízení hotelového provozu, 5. vyd. Praha: MAG Consulting s.r.o. 2016, 336 s. ISBN 978-80-86724-45-4.
- not specified
- BUREŠOVÁ, Pavla and Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
- Asociace hotelů a restaurací: Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR na léta 2015-2020, Praha, 2015
- Teaching methods (in Czech)
- Forma výuky - přednášky a individuální práce studentů.
Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly
Student kombinovaného studia zpracuje případovou studii na vybrané téma - Assessment methods (in Czech)
- Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky - 26/9;
Semináře - 0/0;
Samostatná příprava -49/66;
Celkem – 75/75
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Případová studie 0/20
Písemný test 100/80 (otevřené otázky)
Minimální hranice pro úspěšné ukončení předmětu je 60 b.
Téma seminární práce pro kombinované studium: Mystery shopping vybraného hotelu
Hodnocení seminární práce:
Aktuálnost a jedinečnost max. 5 bodů
Splnění zadaného cíle max. 5 bodů
Analýza, vyhodnocení a navrhovaná řešení max. 10 bodů. - Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on completion of the course: klicovy_predmet
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: KS: 3|3|3, celkem 9.
Information on course enrolment limitations: 1/1
- Enrolment Statistics (winter 2016, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2016/HO026