HO026 Introduction to Hospitality and Gastronomy

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2012
Extent and Intensity
2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Vladimír Filip (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Vladimír Filip
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Vladimír Filip
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je připravit absolventa tak, aby byl schopen získané informace o hotelnictví a gastronomii využívat v praxi. Student si osvojí kategorizaci a klasifikaci ubytovacích zařízení. Pozná vzorovou organizační strukturu hotelu a jeho jednotlivých úseků. Pronikne do základů hotelového provozu, v rámci hotelové integrace a získá informace o hotelových skupinách a řetězcích, způsobech řízení hotelů a rezervačních systémech. Získá relevantní informace o globální i regionální gastronomii, a to jak v oblasti obecné, tak i v oblasti nápojové gastronomie. Pomocí analýzy a syntézy, v rámci případové studie, aplikuje a konfrontuje získané znalosti.

Znalosti: Student umí popsat činnosti jednotlivých stupňů hotelového a gastronomického managementu včetně pracovních pozic.

Schopnosti: Student je schopen vysvětlit odbornou terminologii a trendy v oboru.

Dovednosti: Student dovede uplatnit poznatky o klasifikaci ubytovacích zařízeních, daných kategoriích a jejich zatřídění ve vytváření nabídky služeb, dovede vysvětlit význam gastronomie, s ohledem na bezpečnost a zdraví a vhodně uplatnit gastronomii při sestavování nabídky a balíčků služeb.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vývoj hotelnictví.
  • 2. Hotelová kategorizace a klasifikace v ČR a v zahraničí. Její význam a účel.
  • 3. Organizační struktura hotelu – vysvětlení pojmu a hlediska, která ji ovlivňují.
  • 4. Jednotlivé hotelové úseky, jejich úkoly a personální obsazení.
  • 5. Integrační procesy v hotelnictví – terminologie hotelová skupina, hotelový řetězec, výhody a nevýhody.
  • 6. Úloha AHR v hotelnictví.
  • 7. Vývoj gastronomie a její význam v cestovním ruchu.
  • 8. Gastronomická pravidla a jejich využití.
  • 9. Regionální gastronomie.
  • 10. Základy enogastronomie.
  • 11. Banketní a cateringové služby.
  • 12. Sestavení balíčků služeb – případové studie.
  • 13. Prezentace případových studií.
Literature
    required literature
  • • Křížek, F., Neufus, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0.
  • BUREŠOVÁ, Pavla and Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
    recommended literature
  • Asociace hotelů a restaurací: Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR na léta 2010-2012, Praha, 2010
  • KOSMÁK, Petr. Hotelové podnikání a integrační procesy. 2008th ed. Praha: VŠH, 2008. info
Teaching methods (in Czech)
Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly
Student zpracuje případovou studii na vybrané téma, kterou veřejně prezentuje před skupinou.
Příklady témat seminárních prací:
1. Vliv regionální gastronomie na rozvoj destinace cestovního ruchu.
2. Význam kvality ubytovacích služeb pro rozvoj cestovního ruchu.
3. Analýza hotelových služeb ve vybrané destinaci cestovního ruchu.
4. Ekonomická efektivnost cateringových služeb při realizaci eventu.
5. Komparace vybraných jídelních a nápojových lístků v rámci jedné destinace cestovního ruchu.

Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky - 26/9;
Semináře - 0/0;
Samostatná příprava -49/66;
Celkem – 75/75

Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Případová studie 80/80
Písemný test 20/20

Hodnocení:
Aktuálnost a jedinečnost max. 30 bodů
Splnění zadaného cíle max. 30 bodů
Analýza, vyhodnocení a navrhovaná řešení max. 40 bodů.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: KS: 3|3|3, celkem 9.
Information on course enrolment limitations: 1/1
The course is also listed under the following terms Winter 2009, Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, Summer 2013, winter 2013, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2012/HO026