HO026 Základy hotelnictví a gastronomie

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2013
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Vladimír Filip (přednášející)
Garance
Ing. Vladimír Filip
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Vladimír Filip
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Jiné omezení: 1/1
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je připravit absolventa tak, aby byl schopen získané informace o hotelnictví a gastronomii využívat v praxi. Student si osvojí kategorizaci a klasifikaci ubytovacích zařízení. Pozná vzorovou organizační strukturu hotelu a jeho jednotlivých úseků. Pronikne do základů hotelového provozu, v rámci hotelové integrace a získá informace o hotelových skupinách a řetězcích, způsobech řízení hotelů a rezervačních systémech. Získá relevantní informace o globální i regionální gastronomii, a to jak v oblasti obecné, tak i v oblasti nápojové gastronomie. Pomocí analýzy a syntézy, v rámci případové studie, aplikuje a konfrontuje získané znalosti.

Znalosti: Student umí popsat činnosti jednotlivých stupňů hotelového a gastronomického managementu včetně pracovních pozic.

Schopnosti: Student je schopen vysvětlit odbornou terminologii a trendy v oboru.

Dovednosti: Student dovede uplatnit poznatky o klasifikaci ubytovacích zařízeních, daných kategoriích a jejich zatřídění ve vytváření nabídky služeb, dovede vysvětlit význam gastronomie, s ohledem na bezpečnost a zdraví a vhodně uplatnit gastronomii při sestavování nabídky a balíčků služeb.
Osnova
  • 1. Vývoj hotelnictví.
  • 2. Hotelová kategorizace a klasifikace v ČR a v zahraničí. Její význam a účel.
  • 3. Organizační struktura hotelu – vysvětlení pojmu a hlediska, která ji ovlivňují.
  • 4. Jednotlivé hotelové úseky, jejich úkoly a personální obsazení.
  • 5. Integrační procesy v hotelnictví – terminologie hotelová skupina, hotelový řetězec, výhody a nevýhody.
  • 6. Úloha AHR v hotelnictví.
  • 7. Vývoj gastronomie a její význam v cestovním ruchu.
  • 8. Gastronomická pravidla a jejich využití.
  • 9. Regionální gastronomie.
  • 10. Základy enogastronomie.
  • 11. Banketní a cateringové služby.
  • 12. Sestavení balíčků služeb – případové studie.
  • 13. Prezentace případových studií.
Literatura
    povinná literatura
  • • Křížek, F., Neufus, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0.
  • BUREŠOVÁ, Pavla a Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
    doporučená literatura
  • Asociace hotelů a restaurací: Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR na léta 2010-2012, Praha, 2010
  • KOSMÁK, Petr. Hotelové podnikání a integrační procesy. 2008. vyd. Praha: VŠH, 2008. info
Výukové metody
Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly
Student zpracuje případovou studii na vybrané téma, kterou veřejně prezentuje před skupinou.
Příklady témat seminárních prací:
1. Vliv regionální gastronomie na rozvoj destinace cestovního ruchu.
2. Význam kvality ubytovacích služeb pro rozvoj cestovního ruchu.
3. Analýza hotelových služeb ve vybrané destinaci cestovního ruchu.
4. Ekonomická efektivnost cateringových služeb při realizaci eventu.
5. Komparace vybraných jídelních a nápojových lístků v rámci jedné destinace cestovního ruchu.

Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky - 26/9;
Semináře - 0/0;
Samostatná příprava -49/66;
Celkem – 75/75

Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Případová studie 80/80
Písemný test 20/20

Hodnocení:
Aktuálnost a jedinečnost max. 30 bodů
Splnění zadaného cíle max. 30 bodů
Analýza, vyhodnocení a navrhovaná řešení max. 40 bodů.
Další komentáře
Poznámka k ukončení předmětu: klicovy_predmet
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 3|3|3, celkem 9.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2009, zima 2010, léto 2011, zima 2011, léto 2012, zima 2012, zima 2013, zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2017, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023, léto 2024.