UCP:HO026 Základy hotelnictví a gastrono - Informace o předmětu
HO026 Základy hotelnictví a gastronomie
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2014
- Rozsah
- 2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Stanislava Belešová, PhD. (přednášející)
- Garance
- Ing. Stanislava Belešová, PhD.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Jiné omezení: 1/1 - Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je připravit absolventa tak, aby byl schopen získané informace o hotelnictví a gastronomii využívat v praxi. Student si osvojí kategorizaci a klasifikaci ubytovacích zařízení. Pozná vzorovou organizační strukturu hotelu a jeho jednotlivých úseků. Pronikne do základů hotelového provozu, v rámci hotelové integrace a získá informace o hotelových skupinách a řetězcích, způsobech řízení hotelů a rezervačních systémech. Získá relevantní informace o globální i regionální gastronomii, a to jak v oblasti obecné, tak i v oblasti nápojové gastronomie. Pomocí analýzy a syntézy, v rámci případové studie, aplikuje a konfrontuje získané znalosti.
Znalosti: Student umí popsat činnosti jednotlivých stupňů hotelového a gastronomického managementu včetně pracovních pozic.
Schopnosti: Student je schopen vysvětlit odbornou terminologii a trendy v oboru.
Dovednosti: Student dovede uplatnit poznatky o klasifikaci ubytovacích zařízeních, daných kategoriích a jejich zatřídění ve vytváření nabídky služeb, dovede vysvětlit význam gastronomie, s ohledem na bezpečnost a zdraví a vhodně uplatnit gastronomii při sestavování nabídky a balíčků služeb. - Osnova
- 1. Vývoj hotelnictví.
- 2. Hotelová kategorizace a klasifikace v ČR a v zahraničí. Její význam a účel.
- 3. Organizační struktura hotelu – vysvětlení pojmu a hlediska, která ji ovlivňují.
- 4. Jednotlivé hotelové úseky, jejich úkoly a personální obsazení.
- 5. Integrační procesy v hotelnictví – terminologie hotelová skupina, hotelový řetězec, výhody a nevýhody.
- 6. Úloha AHR ČR v hotelnictví.
- 7. Vývoj gastronomie a její význam v cestovním ruchu.
- 8. Gastronomická pravidla a jejich využití.
- 9. Regionální gastronomie.
- 10. Základy enogastronomie.
- 11. Banketní a cateringové služby.
- 12. Sestavení balíčků služeb – případové studie.
- 13. Prezentace případových studií.
- Literatura
- povinná literatura
- • Křížek, F., Neufus, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0.
- BUREŠOVÁ, Pavla a Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
- BUREŠOVÁ, Pavla, Blanka ZIMÁKOVÁ, Miroslav ČERTÍK a Jan HÁN. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie; Gastronomické služby. Praha: Wolters Kluwer, 2014, 156 s. první vydání. ISBN 978-80-7478-498-9. Odborná publikace s podtitulem Gastronomické služby vychází jako první svazek série věnované problematice hotelnictví a gastronomie. Cílem této série je nejen publikovat moderní teoretické i praktické poznatky z oblasti realizace ubytovacích a gastronomi info
- doporučená literatura
- Asociace hotelů a restaurací: Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR na léta 2010-2012, Praha, 2010
- KOSMÁK, Petr. Hotelové podnikání a integrační procesy. 2008. vyd. Praha: VŠH, 2008. info
- FILIP, Vladimír. Studijní opora k předmětu HO026 Základy hotelnictví a gastronomie. 2012. info
- Výukové metody
- Forma výuky - přednášky a individuální práce studentů.
Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly
Student zpracuje případovou studii na vybrané téma - Metody hodnocení
- Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky - 26/9;
Semináře - 0/0;
Samostatná příprava -49/66;
Celkem – 75/75
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Případová studie 20/20
Písemný test 80/80
Hodnocení:
Aktuálnost a jedinečnost max. 30 bodů
Splnění zadaného cíle max. 30 bodů
Analýza, vyhodnocení a navrhovaná řešení max. 40 bodů. - Další komentáře
- Poznámka k ukončení předmětu: klicovy_predmet
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 3|3|3, celkem 9.
- Statistika zápisu (zima 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2014/HO026