UCP:HO165 Enogastronomie - Informace o předmětu
HO165 Enogastronomie
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2013
- Rozsah
- 2/0. 3 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Předpoklady
- SEMESTR(2) && FORMA(P) && OBOR(MHL)
Předmět HO 165 navazuje a prohlubuje rozsah odborných znalostí získaných v odborných předmětech Wine Sommelier a Gastronomické služby – servis, kulinářství vyučovaných v bakalářském studiu. Enogastronomie je po staletí důležitou součástí národních rituálů u tradičních kultur. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 30 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/30, pouze zareg.: 0/30
Jiné omezení: 2 x 24 - Mateřské obory/plány
- Management hotelnictví a lázeňství (program UCP, MGR) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem enogastronomie je seznámit posluchače s tradicemi a kulturně historickým vývojem vína a gastronomie, v jednotlivých regionech a zemích. Součástí studia je osvojení si principů párování pokrmů a nápojů. Při vytvoření podnikatelského záměru i provozu hotelu a gastronomických podniku je důležitá znalost enogastronomie pomocí které lze uplatňovat tradiční – regionální pokrmy, čerpající z tradic přípravy i lokálních surovin v kombinaci s místním vínem, vodou či obecně regionálně tradičními nápoji. Studenti si osvojí místní i zahraniční zvyklosti, celosvětový přehled o produkci a rozdílech v charakteru vín a pokrmů s ohledem na regionální terroir.
Znalosti: posluchač umí posoudit vývoj enogastronomie, vinifikace a vinohradnictví v Evropě i Novém světě. Dovede rozlišit specifika stylů vín a význam podle základní výrobní technologie a smyslového hodnocení.
Dovednosti: student předmětu dovede víno senzoricky zhodnotit a rozhodovat se o nákupu. Dovede rozhodnout o investici a poradenství.
Kompetence: absolvent je schopen orientovat se v nabídce vinařů a uplatnit jednotlivá vína v gastronomické nabídce. - Osnova
- 1. Úvod do problematiky, seznámení s pojmy, historický vývoj enogastronomie
- 2. Světové vinařství a vinohradnictví – podmínky pro pěstování révy
- 3. Senzorické a chemické analýzy vín, objektivní závěry hodnocení
- 4. Základní klasifikační znaky vín v zemích EU
- 5. Enologie zemí východní a střední Evropy – komparace stylů vín
- 6. Charakter nejznámějších moštových světových odrůd révy vinné
- 7. Enogastronomie Francie, podmínky pro zrání – En primeur, Francie
- 8. Enogastronomie a charakter vín z Nového světa: Austrálie, Nový Zéland, aspekty ovlivňující kvalitu nápojů
- 9. Enogastronomie a charakter vín z Číny, Kanady, Brazílie a specifika pěstování a charakter vín
- 10. Vinný list a menu
- 11. Prezentace týmových případových studií v enogastronomii
- 12. Prezentace případových studií a hodnocení
- 13. Trendy a nové technologie v enologii a gastronomii a praktické analýzy
- Literatura
- povinná literatura
- JOHNSON. H., ROBINSONOVA. J. Světový atlas vína, Anopres IT, Praha 2008, ISBN 978-3-8338-1781-6
- BUREŠOVÁ, P., Sommelier v současné české gastronomii, skripta, VŠH. Praha 2007 Vinařský zákon č. 216/2000 Sb., vyhl. 297/2000 Sb, 298/2000 Sb., 299/2000 Sb, č.324/2004 Sb.
- VACCARINI, G., Jak rozumět vínu, SUN: 2008, ISBN 978-80-7371-232
- neurčeno
- Harrington, R. 2007. Food and Wine Pairing: A Sensory Experience, USA: 2007, s. 322, [3 ] ISBN 978-0-471-79407-3
- BUREŠOVÁ, Pavla. Enogastronomie. Praha, 2013, 54 s. Enogastronomie - studijní opora. URL info
- BUREŠOVÁ, Pavla, Michaela PRUSÍKOVÁ a Jan SODOMA. Jak se vyvíjí tuzemská enogastronomie. Vinařský obzor. Velké Bílovice: Svaz vinařů ČR, 2013, roč. 9 2013, 9 2013, s. 50-51. ISSN 1212-7884. Dostupné z: https://dx.doi.org/. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v gastronomii. Vinařský obzor. Velké Bílovice: Svaz vinařů ČR, 2012, roč. 105/2012, 7-8, s. 410-411. ISSN 1212-7884. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Enogastronomické září. Vinařský obzor. Velké Bílovice: Svaz vinařů ČR, 2011, roč. 104/2011, č. 9, s. 470-471. ISSN 1212-7884. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Enogastronomie. Vinařský obzor. Svaz vinařů ČR, 2011, roč. 6/2011, 104/2011, 51 s. ISSN 1212-7884. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Současné styly vín. 1. vyd. Olomouc: Societas Scientiarum Olomoucensis II., 2011, s. 109-120. ISBN 978-80-87533-00-0. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Základy enogastronomie. Vinařský obzor. Velké Bílovice: Svaz vinařů ČR, 2011, roč. 2011, č. 2, 10 s. ISSN 1212-7884. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Enogastronomie ve stylu mladých vín a tradičních pokrmů. 2010. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Principy Enogastronomie II. In Nosek Jan. Sborník recenzovaných příspěvků z mezinárodní vědecké konference, Hotelnictví, turismus a vzdělávání dnes a zítra. Praha: Vysoká škola hotelová, 2010, 268 s. ISBN 978-80-87411-06-3. info
- Výukové metody
- Student zpracuje případovou studii na vybrané téma, jejíž výsledky prezentuje před skupinou. Případová studie navazuje na jednotlivá témata řešená při cvičeních. V kombinovaném studiu je možno konzultovat s vyučujícím každý týden v konzultačních hodinách a po dohodě i v jiném termínu.
- Metody hodnocení
- závěrečný skupinový projekt, prezentace výsledků
- Informace učitele
- v kombinovaném studiu je předmět ukončen prezentací případové studie na zvolené téma Předmět se vyučuje na mnoha univerzitách např. na prestižní Concordia University, Montreal, Canada, ale také v Evropě na francouzské VŠ VATEL a na předních oborově zaměřených vysokých školách ve Švýcarsku.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
- Statistika zápisu (zima 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2013/HO165